Mini serniczki dyniowe
Kolejny przepis dyniowy i tym razem padło na mini serniczki z korzennym spodem. Idealne na halloweenowe imprezy i nie tylko, więc bardzo zachęcam do wypróbowania!
Składniki na spód do 12 serniczków:
- ok. 130g pierniczków (możemy też użyć ciastek typu digestive i ok. 2 łyżeczek przyprawy korzennej lub po prostu cynamonu)
- 3-5 łyżek masła (ilość masła będzie się różnić w zależności od ciastek jakich używamy)
- szczypta soli
Ciastka kruszymy dokładnie w malakserze lub tłuczemy je dokładnie zamknięte w woreczku strunowym wałkiem. Do ciastek stopniowo dodając masło mieszając cały czas, aż uzyskamy konsystencję mokrego piasku. Na koniec dodajemy szczyptę soli. Formę na babeczki wykładamy papilotkami i rozdzielamy między nimi masę ciasteczkową, a następnie równamy i dokładnie uklepujemy (najlepiej dnem szklanki). Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Składniki na masę serową:
- 400g twarogu
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 1/8 szklanki mąki
- 60ml śmietany 30%
- 2/3 szklanki puree z dyni
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki przyprawy dyniowej (ew. można zastąpić cynamonem)
- 1 łyżeczka cynamonu
Ser miksujemy z cukrem, następnie dodajemy śmietanę, jajka i żółtka i wszystko miksujemy na gładko. Dodajemy dynię, przyprawy i mąkę i wszystko miksujemy. Masę rozlewamy równo do papilotek ze spodem ciasteczkowym i pieczemy w 160 stopniach Celsjusza ok. 25minut. Po 25 minutach wsadzić patyczek do szaszłyków w serniczek i wyjąć. Na patyczku powinny być małe "okruszki" serowe, ale nie płynna masa. Jeśli patyczek będzie w płynnej masie, wstawić na kolejne 5 minut, a potem znowu sprawdzić patyczkiem. Uchylić delikatnie drzwiczki piekarnika i zostawić do ostygnięcia. Następnie wstawić serniczki na noc do lodówki - wtedy będą smakować najlepiej :)