MINI SCONES

MINI  SCONES

Moje pierwsze scones przygotowałam na śniadanie, a konkretnie zrobiłam je dzień wcześniej aby w nocy ustawić piekarnik tak aby rano tuż przed naszą pobudką skończył piec te malutkie urocze bułeczki. Nie przypominają drożdżowego pieczywa, ale są równie smaczne, nieco alternatywne, z serkiem i pomidorem malinowym smakowały wybornie, choć o wiele lepsze są z marmoladą. Na pewno nie raz jeszcze upiekę te urocze bułeczki, bo naprawdę zniewalająco wyglądają z samego rana obok wielkiego kubka kawy J

Zdjęcie - MINI  SCONES  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość: 12 sztuk wielkości muf finek

Poziom trudności: 1/10

Czas przygotowania: 15minut

SKŁADNIKI:

  • 50g miękkiego masła
  • 220g mąki
  • 1/2 łyżeczki sody
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150ml mleka
  • szczypta soli

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Wszystkie składniki wyrabiamy w misce.

2. Formujemy niewielkie bułeczki i umieszczamy je w foremce do muf finek, możemy posypać ulubionymi ziarnami.

Zdjęcie - MINI  SCONES  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

3. Foremkę foliujemy i owijamy folią spożywczą po czym umieszczamy ją w lodówce.

4. Wyjmujemy tuż przed spaniem zdejmujemy folię i wsuwamy do piekarnika, po czym nastawiamy odpowiedni program na godzinę, o której planujemy wstać. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie żeby je upiec na drugie śniadanie i spożyć jeszcze ciepłe. Świeże i mięciutkie smakują najlepiej.

5. Pieczemy 15minut w 200st.

Smacznego!

Kategorie przepisów