MINI SCONES
Moje pierwsze scones przygotowałam na śniadanie, a konkretnie zrobiłam je dzień wcześniej aby w nocy ustawić piekarnik tak aby rano tuż przed naszą pobudką skończył piec te malutkie urocze bułeczki. Nie przypominają drożdżowego pieczywa, ale są równie smaczne, nieco alternatywne, z serkiem i pomidorem malinowym smakowały wybornie, choć o wiele lepsze są z marmoladą. Na pewno nie raz jeszcze upiekę te urocze bułeczki, bo naprawdę zniewalająco wyglądają z samego rana obok wielkiego kubka kawy J
Ilość: 12 sztuk wielkości muf finek
Poziom trudności: 1/10
Czas przygotowania: 15minut
SKŁADNIKI:
- 50g miękkiego masła
- 220g mąki
- 1/2 łyżeczki sody
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
- 150ml mleka
- szczypta soli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1 Wszystkie składniki wyrabiamy w misce.
2. Formujemy niewielkie bułeczki i umieszczamy je w foremce do muf finek, możemy posypać ulubionymi ziarnami.
3. Foremkę foliujemy i owijamy folią spożywczą po czym umieszczamy ją w lodówce.
4. Wyjmujemy tuż przed spaniem zdejmujemy folię i wsuwamy do piekarnika, po czym nastawiamy odpowiedni program na godzinę, o której planujemy wstać. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie żeby je upiec na drugie śniadanie i spożyć jeszcze ciepłe. Świeże i mięciutkie smakują najlepiej.
5. Pieczemy 15minut w 200st.
Smacznego!