Mini pizze
Szybka mini pizza przygotowana w postaci małych pizzerinek podczas finału na dania dla dzieci zorganizowany przez firmę Kupiec. Ja nazywam ta pizzę „szklankową”, bo w składzie jest po szklance z większości składników. Pizza wykonana w zdrowym wydaniu: z mąki pełnoziarnistej,błyskawicznych płatków owsianych i dodatkiem sosu pomidorowego domowej roboty i świeżych warzyw. Ciasto ładnie i szybko rośnie, jest proste do wykonania, puszyste i pulchne.
Mój synek je uwielbia
SKŁADNIKI:
ciasto:
1 szklanka mąki pełnoziarnistej(np.żytnia czy razowa)
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
1 szklanka letniej wody (250ml)
25 g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru
4 łyżki dobrej oliwy
obkład:
1 szklanka gęstego sosu pomidorowego
1 kulka mozzarelli
1 opakowanie mini mozzarelli
kilka plasterków szynki (najlepsza tzw. konserwowa)
do dekoracji:
pomidory koktajlowe, zielony ogórek, papryka w różnych kolorach, kukurydza z puszki, szczypiorek, rzodkiewki, oliwki, kapary
Drożdże pokrusz, zalej 1/3 szklanki letniej wody, dodaj łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki pszennej. Zaczyn dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce.(ja z reguły wstawiam do zlewu z ciepłą wodą).
Piekarnik rozgrzej do temperatury 50 stopni.
Do dużej miski wsyp resztę mąki pszennej, mąkę żytnią i płatki owsiane. Wymieszaj. Dodaj resztę wody i zacznij wyrabiać ciasto – na początki możesz to zrobić z pomocą miksera.. Po chwili dodaj sól i dalej wyrabiaj.
następnie wlej zaczyn drożdżowy, zagniataj 2-3 minuty i dodaj oliwę.
Ciasto wyrabiaj przez kilka minut na stole lub stolnicy, by było jednolite i sprężyste. W razie konieczności możesz podsypać lekko mąką (ciasto trochę się klei).
Wrobione, elastyczne ciasto obsyp mąką, włóż do miski i przykryj ściereczką.
Wstaw do nagrzanego do 50 stopni piekarnika na około 15-20 minut.
W czasie wyrastania ciasta możesz przygotować dodatki:mozzarellę pokroić w małą kosteczkę, warzywa na plasterki, półplasterki i paski – można puścić wodze fantazji;)
Podrośnięte ciasto wyjmij z miski, odrywaj kawałki ciasta i rękami formuj małe pizze.
Pizzerinki układaj na wyłożonej papierem blaszce i posmaruj cienką warstwą sosu pomidorowego.
Wstaw je do nagrzanego do 240 stopni piekarnika na 5 minut. Następnie wyjmij i ponownie posmaruj pizzerinki sosem pomidorowym (ok. 1 łyżeczka na każdą) i ponownie wstaw do piekarnika. Po 3 minutach wyjmij i posyp je pokrojoną mozzarellą.
Wstaw do piekarnika na około 5 minut. (ja zawsze sprawdzam spód pizzy – jeśli jest ładnie przypieczona, wyjmuję).
Upieczone pizze dowolnie dekoruj: mini mozzarellą, szynką i warzywami.
SMACZNEGO