Mini pizze z jajkiem i bekonem

Mini pizze z jajkiem i bekonem
Zdjęcie - Mini pizze z jajkiem i bekonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Mini pizze z jajkiem i bekonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Mini pizze z jajkiem i bekonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Mini pizze z jajkiem i bekonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Mini pizze z jajkiem i bekonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Mini pizze z jajkiem i bekonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 300 g mąki pszennej do pizzy
  • 250 ml letniej wody
  • 50 ml Oliwiera z oliwą z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 20 g drożdży
  • 4 jajka
  • 80 g boczku parzonego w plasterkach
  • 20 g parmezanu
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • sól i pieprz
Przygotowanie

Drożdże ucieramy z cukrem, oprószamy łyżką mąki i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około 15 minut. 


Do mąki dodajemy letnią wodę, sól, wyrośnięty rozczyn oraz Oliwiera i wyrabiamy elastyczne gładkie ciasto. Przykrywamy czystą ściereczką i pozostawiamy na około 45 minut do wyrośnięcia.  


Plastry boczku lekko obsmażamy na suchej patelni z obu stron. Przekładamy na talerz zanim zaczną się rumienić.


Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C.


Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części i formujemy okrągłe placki z wgłębieniem.

Do każdego wgłębienia wbijamy po jajku, układamy po 2-3 pomidorki i po plasterku boczku. Oprószamy solą, pieprzem i startym parmezanem.


Pieczemy około 10-12 minut.

Kategorie przepisów