Mini pizze na cieście francuskim

Mini pizze na cieście francuskim
Zdjęcie - Mini pizze na cieście francuskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Szybkie i proste w wykonaniu pizzetki na cieście francuskim. Robię je najczęściej, gdy zostaje mi trochę ciasta, przy okazji innych wypieków. Ekonomicznie, bo nic się nie zmarnuje, a przy tym oczywiście smacznie! Wystarczy chwila, kilka ulubionych dodatków i mamy pyszne przekąski.



Składniki: proporcje na 4 małe pizze
  • połowa arkusza ciasta francuskiego
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • chorizo, plasterki
  • połowa kulki mozzarelli
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • kilka oliwek
  • suszona bazylia, oregano
  • ok. 50 g żółtego sera, startego na grubych oczkach
  • rukola
  • jajko do posmarowania ciasta


Cebulę obrać, pokroić w piórka i podsmażyć do zeszklenia. Pod koniec smażenia dodać drobno posiekany czosnek. Odstawić.
Piekarnik nagrzać do 220 stopni (200 przy termoobiegu). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę arkusza ciasta francuskiego podzielić na 4 prostokąty. Jeśli chcemy wykorzystać całe ciasto - na 8 (dodatkowo podwajając proporcje reszty podanych składników). Ciasto ułożyć w niewielkich odstępach.

Każdy kawałek należy kolejno: posmarować przecierem pomidorowym (zostawiając wolne brzegi!), położyć po 3-4 plasterki chorizo, wyłożyć podsmażoną cebulę, poukładać cienko porwaną mozzarellę, posypać bazylią i oregano. Brzegi ciasta posmarować rozbełtanym jajkiem. Wstawić do piekarnika i zapiekać przez około 15 minut - aż brzegi będą ładnie rumiane. Jakieś 2-3 minuty przed końcem posypać pizze startym żółtym serem. Przed podaniem wyłożyć rukolę. Smacznego!

Zdjęcie - Mini pizze na cieście francuskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami





Kategorie przepisów