Mini pizze na cieście francuskim
Szybkie i proste w wykonaniu pizzetki na cieście francuskim. Robię je najczęściej, gdy zostaje mi trochę ciasta, przy okazji innych wypieków. Ekonomicznie, bo nic się nie zmarnuje, a przy tym oczywiście smacznie! Wystarczy chwila, kilka ulubionych dodatków i mamy pyszne przekąski.
Składniki: proporcje na 4 małe pizze
- połowa arkusza ciasta francuskiego
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- chorizo, plasterki
- połowa kulki mozzarelli
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- kilka oliwek
- suszona bazylia, oregano
- ok. 50 g żółtego sera, startego na grubych oczkach
- rukola
- jajko do posmarowania ciasta
Cebulę obrać, pokroić w piórka i podsmażyć do zeszklenia. Pod koniec smażenia dodać drobno posiekany czosnek. Odstawić.
Piekarnik nagrzać do 220 stopni (200 przy termoobiegu). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę arkusza ciasta francuskiego podzielić na 4 prostokąty. Jeśli chcemy wykorzystać całe ciasto - na 8 (dodatkowo podwajając proporcje reszty podanych składników). Ciasto ułożyć w niewielkich odstępach.
Każdy kawałek należy kolejno: posmarować przecierem pomidorowym (zostawiając wolne brzegi!), położyć po 3-4 plasterki chorizo, wyłożyć podsmażoną cebulę, poukładać cienko porwaną mozzarellę, posypać bazylią i oregano. Brzegi ciasta posmarować rozbełtanym jajkiem. Wstawić do piekarnika i zapiekać przez około 15 minut - aż brzegi będą ładnie rumiane. Jakieś 2-3 minuty przed końcem posypać pizze startym żółtym serem. Przed podaniem wyłożyć rukolę. Smacznego!