Mini pączki serowe

Mini pączki serowe

Pyszne, małe pączki z dodatkiem sera twarogowego. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Pączki są puszyste, delikatne i lekko wilgotne. Dobrze smakują również następnego dnia.

Zdjęcie - Mini pączki serowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Pin Print Mini pączki serowePorcje

40

mini pączkówSkładniki
  • 250 g twarogu półtłustego

  • 2 jajka

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii

  • 1 łyżka wódki

  • 6 czubatych łyżek cukru pudru

  • 300 g mąki pszennej

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • Dodatkowo :
  • 1 l oleju

  • odrobina oleju do natarcia dłoni

  • cukier puder do posypania
     

Przygotowanie
  • Twaróg umieścić w dużej misce. Zblendować za pomocą ręcznego blendera na gładką masę.
  • Dodać jajka, jogurt naturalny, ekstrakt z wanilii, wódkę i cukier puder. Wymieszać za pomocą trzepaczki rózgowej. Następnie dodać mąkę i sodę oczyszczoną. Wyrabiać ciasto mikserem z końcówką haków, aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto jest klejące, nie należy dosypywać do niego więcej mąki.
  • Na dłonie należy wylać odrobinę oleju i rozsmarować. Urywać małe kawałki ciasta i formować małe kulki (odrobinę większe od orzecha włoskiego), układać na blacie.
  • W szerokim garnku rozgrzać olej (najlepiej na niezbyt dużym ogniu!). Można łatwo sprawdzić czy temperatura oleju jest dobra, należy wrzucić mały kawałek ciasta, jeśli wypłynie i zacznie się smażyć można wkładać pączki. Pączki smażymy na raty, jednorazowo do garnka wrzucamy tyle pączków, żeby zostało jeszcze trochę wolnego miejsca. Pączki rosną w czasie smażenia i muszą mieć też miejsce, bo same się obracają. Należy je smażyć aż dobrze się zarumienią (około 5-6 minut). wyciągnąć łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Kategorie przepisów