Mini muffiny z truskawkami
Muffiny z truskawkami to jedne z ulubionych wypieków mojego synka. Zresztą ten wypiek z różnymi owocami bardzo często gości na naszym stole – bardzo lubię je za prostotę i szybkość wykonania. Muffiny z tego przepisu są puszyste, delikatne i mają wspaniale chrupiąca skórkę. Niezawodne przy każdej okazji – tym razem w formie mini
SKŁADNIKI:
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 jajka, roztrzepane
110 g cukru
pół szklanki oleju
300 g jogurtu naturalnego
300 g truskawek (mogą być mrożone)
cukier demerara do posypania
W jednym naczyniu wymieszaj wszystkie składniki suche, w drugim mokre. Połącz zawartość obu naczyń. Na koniec dodaj truskawki – jeśli są duże przekrój na połowę.
Ciasto nałóż do formy na mini muffiny wyłożonej papilotkami, każdą muffinkę posyp cukrem demerara. Wsadź do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 25 minut.
Poczekaj chwilę by lekko ostygły (trudne zadanie ), potem wyciągnij z formy i studź na kratce.
SMACZNEGO