Mini Fishburger
Te małe kanapki z rybnym kotletem z popularnym fast foodem, poza nazwą, mają niewiele wspólnego. Co jest w nich wyjątkowego? Niby nic, a jednak. Własnoręcznie zrobione bułeczki, kotlety z siekanego dorsza, sos tatarski z domowym majonezem, ulubione dodatki. Idealna imprezowa przekąska!
Składniki:
Kotleciki rybne:
500 g filetów z dorsza
1 posiekana szalotka
1/2 pęczka natki pietruszki
1 jajko
2 łyżki bułki tartej + dodatkowo do obtoczenia kotlecików
sól
pieprz
olej do smażenia
Sos tatarski
2 ogórki konserwowe
6 marynowanych grzybów
1 szalotka
pęczek szczypiorku
4 łyżki majonezu
pieprz
Dodatkowo:
bułeczki drożdżowe (przepis)
pomidorki koktajlowe
ogórek kiszony
czerwona cebula
Przygotowanie: Mięso z dorsza oddzielamy od skóry i siekamy. Wkładamy do miski, dodajemy drobno posiekaną cebulę, natkę pietruszki, jajko, 2 łyżki bułki tartej, sól i pieprz. Wszystko razem dokładnie mieszamy i wkładamy na 15 minut do lodówki. Po tym czasie z masy rybnej formujemy kotleciki, wielkością zbliżone do średnicy bułek, obtaczamy je delikatnie w bułce tartej i smażymy na oleju z obu stron. Usmażone kotleciki kładziemy na ręczniku papierowym aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Przygotowujemy sos: drobno siekamy ogórki, grzyby, cebulę i szczypiorek. Dodajemy majonez, świeżo mielony pieprz i dokładnie mieszamy.
Przekrojone na pół bułki układamy na blaszce i podpiekamy przez 2 minuty w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Pomidorki koktajlowe, ogórek kiszony i czerwoną cebulę kroimy w plastry. Składamy nasze fishburgery w kolejności: bułka-sos-kotlet-dodatki-bułka. Smacznego!