Mini chałka z kruszonką

Mini chałka z kruszonką to doskonała propozycja na śniadanie, deser lub kolację. Miękkie i wilgotne ciasto z chrupiącą i słodką kruszonką.

Z przepisu wykonasz cztery mini chałki, które wbrew pozorom nie są wcale takie małe.

Chałka najlepsza jest zaraz po upieczeniu i wystudzeniu. Środek jest mięciutki jak puszek i wilgotny. Kruszonka chrupiąca, słodka pod wypieczona skórką ciasta.

Domowa mini chałka z kruszonką jest idealna na śniadanie, aby ja wykonać w szybki sposób wystarczy wykonać wieczorem ciasto i włożyć je do lodówki. Rano wyciągamy na 15-20 min ciasto, aby się ociepliło i formujemy chałkę jak w przepisie. W ten sposób rano mamy świeżutką drożdżówkę, a zapach w domu ciasta drożdżowego jest nie do podrobienia.

TUTAJ znajdziesz moje inne przepisy na chałkę.

Zdjęcie - Mini chałka z kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

MINI CHAŁKA Z KRUSZONKĄ

ILOŚĆ: 4 mini chałki

SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE:

  • 550 g mąki pszennej
  • 7 g drożdży suchych lub 30 g świeżych
  • 4 łyżki cukru
  • 350 ml mleka
  • 1 jajko, temp. pokojowa
  • 70 g masła, roztopionego
  • 1/2 łyżeczki soli

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki masła, zimnego
  • 3 łyżki cukru

DODATKOWO:

  • 1 jajko + 1 łyżka mleka

150 ml mleka podgrzewamy, aby było ciepłe (nie gorące) dodajemy łyżkę cukru i drożdże. Mieszamy i zostawiamy na około 5-10 min. do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy sól, cukier oraz lekko roztrzepane jajko. Pozostałe mleko również podgrzewamy, aby było ciepłe i dodajemy do mąki razem wyrośniętymi drożdżami. Chwilę mieszamy i dodajemy niewielką ilość roztopionego masła i zaczynamy wyrabiać ciasto. Co chwilę dodajemy masło i wyrabiamy przez około 10 min. Gotowe ciasto powinno być gładkie i jednolite. Wkładamy do miski lekko naoliwionej, owijamy folią miskę i zostawiamy na 1,5 godz. do wyrośnięcia.
Po tym czasie wyciągamy ciasto na oprószony mąką blat i chwilkę wyrabiamy. Następnie dzielimy ciasto na cztery części. Bierzemy jeden kawałek i dzielimy na trzy formując wałeczki o dł. około 20-25 cm. Zaplatamy warkocz zlepiając końce i podwijając pod spód. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Postępujemy dokładnie tak samo z pozostałymi kawałkami. Zostawiamy na około 15-20 min do napuszenia pod przykryciem (folią spożywczą lub ściereczką).
Mąkę mieszamy razem z cukrem, następnie dodajemy kawałki zimnego masła i siekamy np. widelcem, aż powstanie kruszonka.
Wyrośnięte chałki smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem i oprószamy kruszonką. Pieczemy w temp. 180 C przez około 20-30 min do zarumienienia.

Zdjęcie - Mini chałka z kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Mini chałka z kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Mini chałka z kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Mini chałka z kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Mini chałka z kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Bułki pszenno-żytnie – prosty przepis!
1

Bułki pszenno-żytnie – p…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Chałka na zakwasie

Chałka na zakwasie

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Orkiszowa brioszka

Orkiszowa brioszka

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chałka dla NieAlergika

Chałka dla NieAlergika

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Chałka z kruszonką

Chałka z kruszonką

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie

Chałka na miodzie

Chałka na miodzie

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie