Mini barnbrack
Barnbrack lub barmbrack to tradycyjny irlandzki wypiek na Halloween. Jest to drożdżowy chlebek z dodatkiem aromatycznych przypraw pieczony zwykle w okrągłej formie wypełniony rodzynkami i innymi suszonymi owocami. Podawany pokrojony w kromki z grubą warstwą masła. Jest przepyszny. Z chlebkiem tym wiąże się tradycja przepowiadania przyszłości. Otóż w tradycyjnych Halloween'owych bochenkach ukryte były: ziarenko groszku, patyczek, kawałek materiału, moneta i obrączka. Każde z tych przedmiotów miało ukryte znaczenie dla znalazcy. Ten kto znalazł w swoim chlebku groszek - nie miał szans na zawarcie małżeństwa w ciągu najbliższego roku, patyczek symbolizował nieszczęśliwy związek, spory i kłótnie, kawałek materiału to klepanie biedy i brak szczęścia, moneta - bogactwo i szczęśliwe życie, obrączka z kolei przepowiadała rychłe zamążpójście.
Mój barnbrack powstał w postaci drożdżowych bułeczek, do jednej wetknęłam monetę, która pięknie wyrosła z ciasta w czasie pieczenia - mam nadzieję, że będzie to oznaczać szczęście i radość w najbliższym czasie. Oryginalny przepis pochodzi z tej strony.
Składniki na 12 barnbracks:
Do kubeczka wlej mleko, dodaj drożdże i 2 łyżeczki cukru, dobrze wymieszaj i odstaw na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
W międzyczasie do misy miksera wsyp mąkę, cukier, cynamon, goździki, gałkę muszkatołową i dobrze wymieszaj. Zrób wgłębienie wlej drożdże, wbij jajko, dodaj masło i sól. Wyrabiaj około 10 minut za pomocą haka do wyrabiania drożdżowego ciasta. Ciasto powinno być gładkie, równocześnie lekko klejące.
Odsącz owoce, możesz posiekać je nożem na mniejsze kawałki i dodaj do ciasta. Wyrabiaj aż rozprowadzisz owoce równomiernie w cieście.
Przełóż ciasto do, cienko wysmarowanej masłem, miski przykryj folią spożywczą i odstaw na godzinę do półtorej do wyrośnięcia.
W międzyczasie wysmaruj masłem gniazda formy na muffiny lub okrągłej formy na ciasto.
Wyrośnięte ciasto przełóż na blat uderz w nie pięścią żeby uwolnić powietrze. Wyrabiaj kilka minut i albo w całości przełóż do dużej formy, albo podziel na 12 części i ułóż w gniazdach formy na muffiny.
Odstaw na bok do napuszenia na około 30 - 60 minut.
Nagrzej piekarnik do 200C.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 35 - 45 minut w dużej formie 20 - 30 minut w przypadku muffinek.
Podawaj ze świeżo zaparzoną, mocną herbatą i świeżym masłem. Smacznego :) Wydrukuj przepis
Składniki na 12 barnbracks:
- 225g suszonych owoców (użyłam rodzynek i żurawiny)
- 2 kubki mocnej herbaty
- 55 ml letniego mleka
- 2 łyżeczki suszonych drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 350g mąki
- 80g cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 jajko
- 35g miękkiego masła
- 1 łyżeczka soli
Do kubeczka wlej mleko, dodaj drożdże i 2 łyżeczki cukru, dobrze wymieszaj i odstaw na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
W międzyczasie do misy miksera wsyp mąkę, cukier, cynamon, goździki, gałkę muszkatołową i dobrze wymieszaj. Zrób wgłębienie wlej drożdże, wbij jajko, dodaj masło i sól. Wyrabiaj około 10 minut za pomocą haka do wyrabiania drożdżowego ciasta. Ciasto powinno być gładkie, równocześnie lekko klejące.
Odsącz owoce, możesz posiekać je nożem na mniejsze kawałki i dodaj do ciasta. Wyrabiaj aż rozprowadzisz owoce równomiernie w cieście.
Przełóż ciasto do, cienko wysmarowanej masłem, miski przykryj folią spożywczą i odstaw na godzinę do półtorej do wyrośnięcia.
W międzyczasie wysmaruj masłem gniazda formy na muffiny lub okrągłej formy na ciasto.
Wyrośnięte ciasto przełóż na blat uderz w nie pięścią żeby uwolnić powietrze. Wyrabiaj kilka minut i albo w całości przełóż do dużej formy, albo podziel na 12 części i ułóż w gniazdach formy na muffiny.
Odstaw na bok do napuszenia na około 30 - 60 minut.
Nagrzej piekarnik do 200C.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 35 - 45 minut w dużej formie 20 - 30 minut w przypadku muffinek.
Podawaj ze świeżo zaparzoną, mocną herbatą i świeżym masłem. Smacznego :) Wydrukuj przepis