Migdałowe muffinki z truskawkami
W mojej poczekalni smakołyków zawieruszył się gdzieś przepis na te pyszne, migdałowo-owocowe babeczki, sezon truskawkowy już za nami, ale polecamy wpiąć sobie przepis pod zakładkę "Truskawkowe szaleństwo" i wykorzystać przyszłej wiosny. No chyba, że uda Wam się jeszcze gdzieś dorwać polskie, pachnące truskawki, może gdzieś spod lady zaprzyjaźnionego Pana Stasia ;)
Składniki na 12 szt
Czas przygotowania 25 min
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mąki pszenne
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g masła
2 duże jajka
100 g mielonych migdałów
2 łyżeczki pasty waniliowej lub esencji
mniejsze truskawki ok 400 g
Przygotowanie:
1. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni
2. Foremki do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami
3. Do rondelka dodajemy masło, podgrzewamy aż nabierze złotego koloru, odstawiamy z ognia, dodajemy cukier, mąkę ziemniaczaną, łyżkę wody, szczyptę soli oraz pastę waniliową, mieszamy aż składniki dobrze się połączą, odstawiamy masę do lekkiego przestygnięcia
4. Do masy dodajemy jaja, mieszamy energicznie, następnie wsypujemy przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia, oraz mielone migdały, krótko mieszamy
5. Przygotowana masę nakładamy do papilotek, do każdej wciskamy po 2-3 truskawek, w zależności od ich wielkości, można je również pokroić na połówki
6. Pieczemy ok 20 min, do tzw suchego patyczka
Bardzo wilgotne, waniliowo-migdałowe babeczki na pożegnanie sezonu truskawkowego!