MIĘKKIE PIERNICZKI (SOFT GINGERBEATS)
W sobotę upiekłam z córcią miękkie pierniczki. Jedne przełożyłyśmy ulubioną marmoladą, a drugie udekorowałyśmy. Pięknie nam wyszły! Pierniczki są miękkie po upieczeniu, szybkie do przygotowania. Im starsze tym lepsze, polecam :-)
Źródło: link
Składniki:
- 900 g mąki pszennej
- 4 jajka
- 10 łyżek mleka
- 200 g masła
- 6 łyżek miodu
- 6 łyżek drobnego cukru
- 4 łyżki przyprawy do piernika
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
Wykonanie:
Do miski wlać ostudzoną masę, dodać jajka, przesianą mąkę i sodę oczyszczoną. Wszystko dokładnie wymieszać, a następnie wyrobić ciasto ręką. Ciasto posypać mąką i odłożyć w chłodne miejsce na 2 godziny, aby stężało.
Po tym czasie ciasto rozwałkować i wykrawać pierniki dowolnymi foremkami. Pierniczki wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 7 minut. Ostudzone pierniki przełożyć marmoladą lub udekorować w dowolny sposób.
miękkie pierniczki
Smacznego !MIĘKKIE PIERNICZKI (SOFT GINGERBEATS)MIĘKKIE PIERNICZKI (SOFT GINGERBEATS)