Miękkie pierniczki

Miękkie pierniczki

Pyszne, puszyste pierniczki, które rozpływają się w ustach! Są mięciutkie od razu po upieczeniu. Ciasto po przygotowaniu musi leżakować w lodówce przez całą dobę, w tym czasie gęstnieje. Weźcie to pod uwagę planując ich pieczenie. Wypróbowałam popularny w internecie przepis Kaeru z MniamMniam.pl. To był strzał w dziesiątkę, tyle osób zachwycało się pierniczkami z tego przepisu, nie mogli się mylić. Rzeczywiście są fantastyczne! Zrobiłam pierniki z połowy porcji, wyszło ich całkiem sporo bo aż cztery pełne blachy! Bardzo polecam!  

Zdjęcie - Miękkie pierniczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Pin Print Miękkie pierniczkiSkładniki
  • 500 g mąki pszennej

  • 1 ½ łyżki kakao

  • 200 g miodu

  • 2 łyżki przyprawy korzennej

  • 125 g masła

  • 100 g kwaśnej śmietany 18% (w temperaturze pokojowej)

  • 1 ½ łyżeczki sody

  • 2 białka

  • ¾ szklanki drobnego cukru

  • 4 żółtka

  • Lukier :
  • 1 ½ szklanki cukru pudru

  • 4-5 łyżek gorącej wody

Przygotowanie
  • W misce wymieszać mąkę i kakao.
  • W garnuszku umieścić miód i przyprawę korzenną, podgrzać aż składniki się
    połączą, dodać masło, ściągnąć z palnika, odstawić aż się rozpuści i całość wystygnie.
  • Śmietanę umieścić w miseczce, dodać sodę, wymieszać.
  • Białko wlać do suchej miski, ubijać na wysokich obrotach aż powstanie sztywna piana, wówczas dodawać po 1 łyżce cukru. Po każdym dodaniu miksować przez chwilę, na koniec powinna powstać gęsta, błyszcząca piana. Dodać żółtka, zmiksować do połączenia.  Dodać do mąki z kakao, wymieszać łyżką, dodać miód, wymieszać, na koniec dodać śmietanę z sodą, wymieszać. Miskę zakryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 24 godziny. Ciasto w tym czasie zgęstnieje.
  • Po upływie doby należy je wyciągnąć, łyżką wyciągać po trochu, lekko ugniatać i rozwałkowywać na podsypanym mąką blacie. Nie wałkować cienko, najlepiej tak na grubość 4-5 mm. Wykrawać pierniczki i układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez 10-12 minut. Wyciągnąć i odstawić do wystudzenia.
  • Przygotować lukier : wymieszać razem cukier puder i gorącą wodę (jeśli lukier jest za gęsty dodać więcej wody, jeśli za rzadki dodać trochę cukru pudru). Polukrować pierniczki.

Kategorie przepisów