Metrowiec

Metrowiec

Już dawno przymierzałam się do upieczenia tego ciasta i przed sylwestrem postanowiłam je upiec. Przepis znalazłam w miesięczniku „Gotuj krok po kroku”. Ciasto wyszło pyszne, polecam.
Zdjęcie - Metrowiec - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki na ciasta: 2 szklanki mąki + 2 łyżki 6 jajek 250 g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej. 1 szklanka cukru 18 łyżek oleju 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao
Składniki na krem: 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego ilość cukru podana na opakowaniu budyniu jeżeli jest bez cukru 750 ml mleka

Na polewę: 1 czekolada deserowa 1 czekolada gorzka 1 czekolada mleczna 3 łyżki mleka 1 łyżka margaryny

Sposób wykonania ciast: Jajka w całości utrzeć z cukrem. Nie przerywając miksować dodać stopniowo olej i 2 szklanki mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Gdy wszystkie składniki dokładnie się połączą, ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać dwie łyżki mąki, do drugiej dwie łyżki kakao.
Zdjęcie - Metrowiec - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dwie małe keksówki ( ja piekłam w foremkach jednorazowych) wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. To jednej foremki wlać ciasto jasne, do drugiej ciemne.
Obie foremki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 45 minut w temperaturze 180 stopni C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy się upiekły.
Wystudzone ciasta pokroić na kromki o grubości 2 cm.
Zdjęcie - Metrowiec - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Przygotować krem: Budynie ugotować na mleku z dodatkiem cukru a następnie wystudzić. Miękkie masło lub margarynę utrzeć na puch, dodać stopniowo po łyżce ostudzonego budyniu. Gotowy krem nakładać na każdy plaster ciasta i sklejać ze sobą do wyczerpania składników.
Przygotować polewę: Czekolady pokruszyć i rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać margarynę i mleko i podgrzewać do momentu aż wszystko się rozpuści a składniki dobrze połączą ze sobą. Rozpuszczoną polewą polać ciasto. Po wystygnięciu polewy, ciasto przechowywać w lodówce. Smacznego :-)

Kategorie przepisów