Metrowiec w kratkę

Przygotowanie tego ciasta jest dosyć czasochłonne , ale za to jak wspaniale się ono prezentuje :-)

Zdjęcie - METROWIEC  W  KRATKĘ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ciasto:
- 16 łyżek oleju
- 16 łyżek ciepłej wody
- 3 szkl. mąki
- 2 szkl. cukru
- 8 jajek
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1-2 łyżki kakao

Żółtka ubić z cukrem do białości. Dolać wodę , olej i dalej ubijać ( dla ułatwienia: 16 łyżek to jest ok.180 ml ). Następnie dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać ubitą pianę i dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie równe części : do jednej wsypać kakao , a do drugiej tyle samo mąki ( dla wyrównania konsystencji ) i wymieszać. Upiec oddzielne placki na dwóch jednakowych blaszkach ( 30x20 cm ) w temp. 180- 200'C ( ok. 35 min.). Dobrze wystudzone placki pokroić wzdłuż w paski o szerokości ok. 3 cm.

Krem :
- 2 szkl. mleka
- 6 łyżek cukru
- 3 łyżki mąki
- 1 kostka masła
- aromat waniliowy lub śmietankowy

Dodatkowo ( niekoniecznie ): kilka łyżek dżemu morelowego do przełożenia

Około 3/4 szkl. mleka wymieszać dokładnie z mąką ( żeby nie było grudek ). Resztę mleka zagotować z cukrem , a następnie dolać mleko z mąką. Gotować ciągle mieszając aż masa zgęstnieje , wystudzić. Masło ucierać stopniowo dodając masę budyniową oraz aromat. Gotowym kremem smarować ( niezbyt grubo ) paski ciasta i sklejać je ze soba na przemian: jasne, ciemne. Tak ulożyć jedną warstwę , wyrównać wierzch kremem i posmarować dżemem morelowym ( niekoniecznie ). Następnie ułożyć drugą warstwę tak , aby powstała szachownica. Można sobie wcześniej poukładać na stole "na sucho" dwie oddzielne warstwy , a potem tylko posklejać je kremem. Gotowe ciasto oblać polewą czekoladową.

Uwagi:
Zanim zaczniemy smarować paski ciasta , warto sobie wcześniej podzielić krem , żeby mieć pewność , ze nam go nie zabraknie. Z kolei nadmiar kremu możemy zużyć do wyrównania wierzchu Metrowca. A jeśli ktoś lubi ciasta z dużą ilością kremu albo woli pokroić placki na cieńsze paski , to proponuję zwiększyć porcję kremu: 3 szkl. mleka , 8 łyżek cukru , 4 łyżki mąki ; 1,5 kostki masła.

Przepisy z tych kategorii

Pychotka, Pani Walewska – przepis
38

Pychotka, Pani Walewska – prze…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Czekoladowe kratery z kremem budyniowym i galaretką
6

Czekoladowe kratery z kremem b…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Fale Renu
49

Fale Renu

evenka evenka
Arabeska

Babka Zebra

Babka Zebra

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Pho

Pho

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Kostka brzoskwiniowa
3

Kostka brzoskwiniowa

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Przepisy z tych kategorii

Galaretkowiec
1

Galaretkowiec

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Tongbaechu-kimchi (Kimchi z całych liści kapusty)

Tongbaechu-kimchi (Kimchi z ca…

SzczyptaSmaQ SzczyptaSmaQ
SzczyptaSmaQ

Tarta marcepanowa z gruszkami

Tarta marcepanowa z gruszkami

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Bakaliowe ciasteczka z winiakiem

Bakaliowe ciasteczka z winiaki…

Dagooshya Dagooshya
My Culinary Art

Pasta z ciecierzycy z burakami i masłem orzechowym
1

Pasta z ciecierzycy z burakami…

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Czekoladowy deser z tapioki

Czekoladowy deser z tapioki

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo