Metrowiec w kratkę

Przygotowanie tego ciasta jest dosyć czasochłonne , ale za to jak wspaniale się ono prezentuje :-)

Zdjęcie - METROWIEC  W  KRATKĘ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ciasto:
- 16 łyżek oleju
- 16 łyżek ciepłej wody
- 3 szkl. mąki
- 2 szkl. cukru
- 8 jajek
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1-2 łyżki kakao

Żółtka ubić z cukrem do białości. Dolać wodę , olej i dalej ubijać ( dla ułatwienia: 16 łyżek to jest ok.180 ml ). Następnie dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać ubitą pianę i dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie równe części : do jednej wsypać kakao , a do drugiej tyle samo mąki ( dla wyrównania konsystencji ) i wymieszać. Upiec oddzielne placki na dwóch jednakowych blaszkach ( 30x20 cm ) w temp. 180- 200'C ( ok. 35 min.). Dobrze wystudzone placki pokroić wzdłuż w paski o szerokości ok. 3 cm.

Krem :
- 2 szkl. mleka
- 6 łyżek cukru
- 3 łyżki mąki
- 1 kostka masła
- aromat waniliowy lub śmietankowy

Dodatkowo ( niekoniecznie ): kilka łyżek dżemu morelowego do przełożenia

Około 3/4 szkl. mleka wymieszać dokładnie z mąką ( żeby nie było grudek ). Resztę mleka zagotować z cukrem , a następnie dolać mleko z mąką. Gotować ciągle mieszając aż masa zgęstnieje , wystudzić. Masło ucierać stopniowo dodając masę budyniową oraz aromat. Gotowym kremem smarować ( niezbyt grubo ) paski ciasta i sklejać je ze soba na przemian: jasne, ciemne. Tak ulożyć jedną warstwę , wyrównać wierzch kremem i posmarować dżemem morelowym ( niekoniecznie ). Następnie ułożyć drugą warstwę tak , aby powstała szachownica. Można sobie wcześniej poukładać na stole "na sucho" dwie oddzielne warstwy , a potem tylko posklejać je kremem. Gotowe ciasto oblać polewą czekoladową.

Uwagi:
Zanim zaczniemy smarować paski ciasta , warto sobie wcześniej podzielić krem , żeby mieć pewność , ze nam go nie zabraknie. Z kolei nadmiar kremu możemy zużyć do wyrównania wierzchu Metrowca. A jeśli ktoś lubi ciasta z dużą ilością kremu albo woli pokroić placki na cieńsze paski , to proponuję zwiększyć porcję kremu: 3 szkl. mleka , 8 łyżek cukru , 4 łyżki mąki ; 1,5 kostki masła.

Przepisy z tych kategorii

Pychotka, Pani Walewska – przepis
38

Pychotka, Pani Walewska – prze…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Czekoladowe kratery z kremem budyniowym i galaretką
6

Czekoladowe kratery z kremem b…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Fale Renu
49

Fale Renu

evenka evenka
Arabeska

Sernik dyniowy z lustrzaną glazurą czekoladową

Sernik dyniowy z lustrzaną gla…

Kasia Kasia
Kuchnia na 5

Świąteczny piernik przekładany powidłami z galaretką
4

Świąteczny piernik przekładany…

Rusty fork Rusty fork
Rusty fork

Sernik
3

Sernik

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Przepisy z tych kategorii

Kruche ciastka z  reniferkami

Kruche ciastka z reniferkami

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Szwedzki świąteczny chleb korzenny na piwie - Vörtbröd. Grudniowa piekarnia

Szwedzki świąteczny chleb korz…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Vörtbröd - szwedzki chleb świąteczny

Vörtbröd - szwedzki chleb świą…

MarcinH MarcinH
Grahamka

Piernik z dżemem (bez jajek)

Piernik z dżemem (bez jajek)

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Piernikowe muffinki

Piernikowe muffinki

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Drożdżowe ślimaczki z powidłami śliwkowymi do odrywania

Drożdżowe ślimaczki z powidłam…

food² food²
Food Square