Melon z podsuszaną szynką

Melon z podsuszaną szynką
Zdjęcie - Melon z podsuszaną szynką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Melon z suszoną szynką

Super smaczne i małokaloryczne melony dają wiele możliwości na stworzenie fajnych przekąsek. Melona nie trzeba jeść samego, moim zdaniem bez odpowiednich dodatków jest zbyt mdły. Tutaj prezentuję ostatnio znalezioną w WH przekąskę. W tym przepisie nie można odpuścić soku z cytryny ani pieprzu. To te 2 składniki najbardziej wydobywają smak, który tak bardzo mi odpowiada. Polecam na lunch i kolację.

Przepis na melona z szynką podsuszaną:
1/4 melona
3 – 4 plastry szynki prosciutto lub dowolnej dojrzewającej szynki
1 łyżka soku z cytryny
sól i pieprz świeżo mielony

Ćwiartkę melona obieram ze skóry i wycinam pestki. Następnie, najlepiej obieraczką do warzyw, ścinam z melona długie wstążki. W czasie odcinania melona, gotowe już wstążki lekko odciekną. Przekładam melonowe wstążki na talerz, na to rozkładam porwaną w mniejsze kawałki szynkę prosciutto. Wszystko polewam sokiem z cytryny, solę mieloną solą morską i pieprzę dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Trzeba od razu podawać, żeby z melona nie wyciekło za dużo soku. Pycha!

Smacznego!

Zdjęcie - Melon z podsuszaną szynką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów