Mazurek marcepanowy
Już od dziś zapraszam na swiąteczne ciasta, desery i potrawy, które będę prezentować na moim blogu, prawie codziennie nowy, sprawdzony przepis !
Znajdziecie tutaj wyszukane i tradycyjne dania, proste i wykwintne, również bardzo dekoracyjne, które uświetnią swiąteczny wielkanocny stół.
Nie może zabraknąć tradycyjnych polskich Mazurków, na początek polecam Mazurek marcepanowy z królewskim lukrem.
Składniki:
- 500 g masy marcepanowej
- 1/2 białka
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- ozdoby cukrowe
Wykonanie:
- Odłożyć 1/3 części masy marcepanowej.
- Z pozostałej rozwałkować dwa kwadraty przy czym jeden o 2 cm mniejszy, o grubości 1 cm i 0,5 cm.
- Formę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową i ułożyć większy kwadrat, a na nim mniejszy.
- Z pozostałej masy uformować pleciony pasek i wyłożyć na rant każdego boku.
- Ranty posmarować białkiem.
- Wstawić do piekarnika pod górną grzałkę na max. i zapiec 3-4 minuty do zarumienienia.
- Odstawić do wystudzenia.
- Białko utrzeć z cukrem i sokiem z cytryny na gładki, błyszczący lukier.
- Posmarować cały srodek mazurka.
- Z pozostałych resztek masy uformować kwiatki.
- Udekorować motywami cukrowymi i wafelkami.
Smacznego !
autor: Samantha