Mazurek marcepanowy

Mazurek marcepanowy

Już od dziś zapraszam na swiąteczne ciasta, desery i potrawy, które będę prezentować na moim blogu, prawie codziennie nowy, sprawdzony  przepis !

Znajdziecie tutaj wyszukane i tradycyjne dania, proste i wykwintne, również bardzo dekoracyjne, które uświetnią swiąteczny wielkanocny stół.

Nie może zabraknąć tradycyjnych polskich Mazurków, na początek polecam Mazurek marcepanowy z królewskim lukrem.

Zdjęcie - Mazurek marcepanowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 500 g masy marcepanowej
  • 1/2 białka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • ozdoby cukrowe

Zdjęcie - Mazurek marcepanowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wykonanie:

  1. Odłożyć 1/3 części masy marcepanowej.
  2. Z pozostałej rozwałkować  dwa kwadraty przy czym jeden o 2 cm mniejszy, o grubości 1 cm i 0,5 cm.
  3. Formę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową i ułożyć większy kwadrat, a na nim mniejszy.
  4. Z pozostałej masy uformować pleciony pasek i wyłożyć na rant każdego boku.
  5. Ranty posmarować białkiem.
  6. Wstawić do piekarnika pod górną grzałkę na max. i zapiec 3-4 minuty do zarumienienia.
  7. Odstawić do wystudzenia.
  8. Białko utrzeć z cukrem i sokiem z cytryny na gładki, błyszczący lukier.
  9. Posmarować cały srodek mazurka.
  10. Z pozostałych resztek masy uformować kwiatki.
  11. Udekorować motywami cukrowymi i wafelkami.

Smacznego !

autor: Samantha

Zdjęcie - Mazurek marcepanowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów