Mazurek z powidłami
Bardzo kruchy mazurek z powidłami u mnie to kwaskowa czeko-śliwka do tego odrobinę cukru pudru i gotowe. A dzieci uwielbiają wprost niemożna było ich odgonić podczas robienia zdjęć :-)
- 180 g masła
- 1 jajko
- 1 łyżka śmietany
- 3 łyżki cukru
- 270 g mąki mąki krupczatki
- 300 g dowolnych powideł
Mało utrzeć na puszek z cukrem, następnie dodać śmietanę i jajko na końcu mąkę i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię aluminiową i wstawić na ok 30-40 minut do zamrażalnika aby mocno się schłodziło ale nie zamarzło. Mocno schłodzone ciasto rozwałkować i ułożyć w blaszce, (ja rozwałkowuje od razu na papierze i przekładam do blaszki zagniatając tylko boki) po-nakłuwać ciasto widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 180 C ok 20 minut.
Na upieczone ciasto ponakładać w wodne kratki powideł i wstawić jeszcze na chwilkę 5 minut do piekarnika. Wystudzić i podawać z cukrem pudrem jeżeli powidła są zbyt kwaśne.
Smacznego