Mazurek z kokosem i marcepanem

Mazurek z kokosem i marcepanem

Zdjęcie - Mazurek z kokosem i marcepanem   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Trochę odmienny mazurek od tych tradycyjnych - bardzo słodkich, na kruchym spodzie mocno kokosowy z nutką marcepanu - polecam.

Na ciasto:
  • 100 g masła
  • 50 g smalcu
  • 1 żółtko
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kakao
  • 240 g mąki pszennej

Wszystkie składniki połączyć i zagnieść na jednolite ciasto, zawinąć w folie i włożyć do lodówki na ok godzinę lub więcej.

Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć blaszkę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia,  podziurkować widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiec w 180 C  ok 10 minut.

masa:
  • 100 g masy marcepanowej mocno schłodzonej lub nawet zamrożonej (startej na wiórki)
  • 5 białek
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 1 szklanka cukru

W międzyczasie białka ubić na sztywno stopniowo dodając cukier na końcu wymieszać delikatnie z wiórkami kokosowymi oraz startym marcepanem i wyłożyć na podpieczone ciasto, wstawić ponownie do piekarnika na ok 20 - 25 minut do zrumienienia się bezy.Wystudzić.

Smacznego 

Wydrukuj przepis

Zdjęcie - Mazurek z kokosem i marcepanem   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Życzę wszystkim spokojnych, pogodnych Świąt oraz mokrego dyngusa ... :-)

Kategorie przepisów