Mazurek z kokosem i marcepanem
Trochę odmienny mazurek od tych tradycyjnych - bardzo słodkich, na kruchym spodzie mocno kokosowy z nutką marcepanu - polecam.
Na ciasto:- 100 g masła
- 50 g smalcu
- 1 żółtko
- 1 jajko
- 2 łyżki kakao
- 240 g mąki pszennej
Wszystkie składniki połączyć i zagnieść na jednolite ciasto, zawinąć w folie i włożyć do lodówki na ok godzinę lub więcej.
Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć blaszkę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia, podziurkować widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiec w 180 C ok 10 minut.
masa:- 100 g masy marcepanowej mocno schłodzonej lub nawet zamrożonej (startej na wiórki)
- 5 białek
- 200 g wiórków kokosowych
- 1 szklanka cukru
W międzyczasie białka ubić na sztywno stopniowo dodając cukier na końcu wymieszać delikatnie z wiórkami kokosowymi oraz startym marcepanem i wyłożyć na podpieczone ciasto, wstawić ponownie do piekarnika na ok 20 - 25 minut do zrumienienia się bezy.Wystudzić.
Smacznego
Wydrukuj przepisŻyczę wszystkim spokojnych, pogodnych Świąt oraz mokrego dyngusa ... :-)