Mazurek w paski
Nie wiem, czy u Was (o ile ktokolwiek mnie teraz czyta...) tak jest, że zawsze na Wielkanoc czy Boże Narodzenie zapisujemy, co piekliśmy. I czy się udało. I tak pośród wzmianek o pysznych babkach i plackach wartych ponownego upieczenia znaleźć można również adnotacje typu: "ciasto od Marty – ZAKALEC!" albo "mazurek daktylowy – wstrętny, nigdy więcej nie robić!". Jest też kilka pozycji, które powtarzamy co roku. Wśród nich są dwa przepisy na mazurki. Jeden z nich, prostszy i mniej czasochłonny, lecz bardzo lubiany, przedstawiam poniżej...
MAZUREK W PASKI
300g mąki,
200g masła (lub pół na pół masła i margaryny),
100g cukru pudru,
3 żółtka,
1,5 słoika konfitury morelowej,
1,5 słoika konfitury truskawkowej,
1,5 słoika dżemu z czarnej porzeczki,
ok. 150g migdałów,
ok. 150 g orzechów
Masło posiekać na stolnicy z mąką, dodać cukier, następnie żółtka i zagnieść ciasto. Uformować kulę i włożyć do lodówki na godzinę.
Migdały sparzyć i obrać. Orzechy dobrać tak, by były to ładne, kształtne ćwiartki.
Schłodzone ciasto rozwałkować na kształt prostokąta i wyłożyć na dużą płaską blachę (30 x 40 cm) wyłożoną papierem do pieczenia, robiąc na brzegach niewielkie ranty z ciasta. Ponakłuwać widelcem i upiec w gorącym piekarniku (200 stopni) na jasnobrązowy kolor.
Na jeszcze ciepłe ciasto nakładać łyżką dżemy, tworząc ukośne, kolorowe pasy. W miejsce stykania się poszczególnych pasków powtykać orzechy i migdały; zrobić z nich także obramowanie dookoła mazurka.
Ciasto włożyć ponownie do piekarnika (150-160 stopni) na ok. 20 minut, aż dżemy się zglazurują. Po wystudzeniu nie będą płynne, lecz zamienią się w coś w stylu galaretki ;)
MAZUREK W PASKI
300g mąki,
200g masła (lub pół na pół masła i margaryny),
100g cukru pudru,
3 żółtka,
1,5 słoika konfitury morelowej,
1,5 słoika konfitury truskawkowej,
1,5 słoika dżemu z czarnej porzeczki,
ok. 150g migdałów,
ok. 150 g orzechów
Masło posiekać na stolnicy z mąką, dodać cukier, następnie żółtka i zagnieść ciasto. Uformować kulę i włożyć do lodówki na godzinę.
Migdały sparzyć i obrać. Orzechy dobrać tak, by były to ładne, kształtne ćwiartki.
Schłodzone ciasto rozwałkować na kształt prostokąta i wyłożyć na dużą płaską blachę (30 x 40 cm) wyłożoną papierem do pieczenia, robiąc na brzegach niewielkie ranty z ciasta. Ponakłuwać widelcem i upiec w gorącym piekarniku (200 stopni) na jasnobrązowy kolor.
Na jeszcze ciepłe ciasto nakładać łyżką dżemy, tworząc ukośne, kolorowe pasy. W miejsce stykania się poszczególnych pasków powtykać orzechy i migdały; zrobić z nich także obramowanie dookoła mazurka.
Ciasto włożyć ponownie do piekarnika (150-160 stopni) na ok. 20 minut, aż dżemy się zglazurują. Po wystudzeniu nie będą płynne, lecz zamienią się w coś w stylu galaretki ;)