Mazurek marcepanowo-różany

Mazurek marcepanowo-różany
W tym roku tradycyjnie upiekłam mazurek dżemowy w paski, a jako drugi wypróbowałam przepis na mazurek różano-marcepanowy, oryginalnie pochodzący ze strony MniamMniam. Nie trzymałam się ściśle podanych tam proporcji, bo i tak wszystko musiałam dopasować do swojej dużej formy. Spód zrobiłam z ciasta na gotowanych żółtkach, dzięki czemu był jeszcze bardziej kruchy i delikatny niż z tradycyjnych przepisów z użyciem surowych żółtek.
Mazurek jest bardzo smaczny, elegancki, wręcz wykwintny. Połączenie konfitury różanej, marcepanu i gorzkiej czekolady daje iście królewski efekt.
I chociaż dla mnie osobiście wciąż numerem 1 pozostaje ubiegłoroczny mazurek cytrynowy z bezą, to z tego przepisu jestem również ogromnie zadowolona :)

Zdjęcie - Mazurek marcepanowo-różany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

MAZUREK MARCEPANOWO-RÓŻANY
360g mąki,
230g bardzo zimnego masła,
100g cukru pudru,
1 opakowanie cukru wanilinowego,
3 żółtka ugotowane na twardo,
250-300g konfitury z płatków róży*,
2-3 łyżki soku z cytryny,
400g marcepanu,
250g gorzkiej czekolady,
100g białej czekolady,
ok. 150ml śmietanki kremówki

Spód mazurka: Mocno schłodzone, twarde masło zetrzeć na tarce o grubych oczkach na stolnicę. Dodać mąkę i rękoma zagnieść kruszonkę. Dodać cukier puder, cukier wanilinowy oraz żółtka przetarte przez sitko lub przeciśnięte przez praskę do czosnku. Zagnieść ciasto, w razie potrzeby dodając 1-2 łyżki zimnej wody. Uformować kulę, owinąć w folię i schłodzić w lodówce min. 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto rozwałkować, podsypując mąką, na prostokąt o grubości ok. 7 mm, wymiarami dopasowany do rozmiarów blachy (3o x 40 cm). Gęsto ponakłuwać widelcem i piec w 200 stopniach na jasnobrązowy kolor (ok. 20 minut).
Konfiturę z róży, jeśli jest bardzo gęsta, rozetrzeć z sokiem z cytryny. Posmarować nią upieczony spód.
Marcepan zagnieść i rozwałkować na prostokąt 30 x 40 cm, podsypując cukrem pudrem, żeby nie kleił się do wałka i stolnicy. Rozwałkowany płat marcepanu nałożyć na mazurek.
W rondelku mocno podgrzać 2/3 ilości śmietanki kremówki, dodać posiekaną gorzką czekoladę i zamieszać, aby czekolada się rozpuściła. Analogicznie, w drugim rondelku postąpić z resztą kremówki i białą czekoladą.
Ciemną czekoladę rozsmarować na całej powierzchni mazurka. Białą czekoladę przełożyć do szprycy i wycisnąć na mazurku cienkie, podłużne pasy w odstępach ok. 2 cm. Wykałaczką zrobić esy-floresy na całym mazurku.
Odstawić w chłodne miejsce, aby polewa stężała.


* u mnie konfitura była domowej roboty, niestety miałam jej tylko jakieś 150g (to już resztki) i musiałam ją zmieszać z marmoladą różaną – też było dobre :)


Zdjęcie - Mazurek marcepanowo-różany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Mazurek marcepanowo-różany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów