Mazurek makowy

Mazurek makowy
Zdjęcie - Mazurek makowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Mazurek makowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Mazurek makowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 150 g margaryny Palma z Kruszwicy
  • 75 g cukru pudru2 żółtka
na masę makową:
  • 4 jajka
  • 120 g cukru
  • ¾ szklanki maku, sparzonego i zmielonego
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 25 g ulubionych bakalii
  • migdały do ozdobienia
na polewę:
  • 100 g margaryny Palma z Kruszwicy
  • 3 łyżki kakao
  • ¼ szklanki cukru
  • 2 łyżki mleka
Przygotowanie

Mąkę, pokrojoną Palmę, cukier puder i 2 żółtka zagniatamy i odstawiamy ciasto na pół godziny do lodówki.


Na blachę wysmarowaną Palmą i obsypaną bułką tartą wykładamy ciasto, nakłuwamy widelcem i pieczemy, aż nieco zbrązowieje (ok. 10-15 min.).


4 żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mak i mąkę z proszkiem do pieczenia. Ubijamy pianę z białek i dodajemy do masy makowej. Na koniec dosypujemy bakalie. Masę wykładamy na ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150°C około 30 min.


W rondelku rozpuszczamy Palmę, dodajemy kakao, cukier i mleko. Podgrzewamy, aż składniki połączą się, a cukier rozpuści.

Lekko przestudzoną polewę wylewamy na mazurek, ozdabiamy migdałami i wkładamy do lodówki.


Porada:

Jeśli nie posiadamy młynka do maku, możemy kupić masę makową i odcisnąć z niej nadmiar wody. Jeśli jest słodzona, należy zmniejszyć ilość cukru w masie makowej.



Przepis pochodzi z superstyler.pl/kuchnia

Kategorie przepisów