Mazurek jest na tyle prostym ciastem, że może się ono wyróżnić, spośród innych - tylko dobrym, kruchym ciastem oraz ciekawą dekoracją. Najlepiej jak ciasto posiada niepowtarzalną strukturę i mocne, charakterystyczne aromaty. Myślę, że właśnie ten przepis spełnia te wszystkie kryteria. Ciasto jest dosyć zaskakujące, ponieważ do jego wyrobienia użyjemy m.in. żółtka z jajek na twardo. Dodatkowo zawiera ono sporą ilość mielonych migdałów oraz otartej skórki cytrynowej, która nadaje ciastu wyśmienity aromat.
Składniki na formę 20x20 cm:
- 25 dag masła (miękkiego)
- 1,5 szklanki mąki tortowej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3/4 szklanki mielonych migdałów
- otarta skórka z 1 cytryny
- 3 żółtka z ugotowanych jaj
- 2 żółtka
- szczypta soli
Dodatkowo:
- dżem malinowy
- dżem brzoskwiniowy
- 1 żółtko
- 2 łyżki mleka
Do miski przełożyć miękkie masło. Dodać cukier puder. Utrzeć mikserem na jednolitą, białą masę. Dodać pokruszone ugotowane żółtka jaj, a następnie pojedynczo 2 surowe żółtka (najpierw jedno, po chwili drugie), skórkę z cytryny i szczyptę soli. Wyłączyć mikser, dosypać mąkę i migdały. Zagnieść jednolite, kruche ciasto. Niestety ciasto dosyć mocno się klei - więc najlepiej skorzystać z miksera z hakiem do wyrabiania ciasta.
Z ciasta uformować jednolitą kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na 20-30 minut.
Przygotować blaszkę 20x20 cm. Wyłożyć ją papierem do pieczenia.
Wyjąć ciasto z zamrażalnika i 2/3 rozwałkować na kwadrat o grubości około 1 cm i wymiarach 20x20 cm. Żeby ciasto nam się nie kleiło do blatu, polecam wałkowanie między dwoma warstwami folii spożywczej (fot.1). Ułożyć je na dnie blaszki. Z pozostałego ciasta utoczyć wałeczki, i ułożyć je na krawędziach prosto, a na środku w krateczkę (fot.2).
Do miseczki wbić żółtko i roztrzepać je z dwiema łyżkami mleka. Następnie posmarować wierzch wałeczków ciasta i włożyć je do piekarnika nagranego do temperatury 180°C (z termoobiegiem). Piec 25-30 minut, do momentu aż ciasto ładnie się zarumieni. Po tym czasie ciasto wyjąć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Następnie do każdego rombu nałożyć kolorami na przemian, niewielką ilość dżemu.
Źródło:
gryzz.pl (z moimi poprawkami)
drukuj przepis