Mazurek kajmakowy z kremem
Tego pysznego mazurka przygotowałam na minione święta, zrobiłam zdjęcia i całkowicie o nim zapomniałam. Dopiero dziś przeglądając folder z niepublikowanymi dotychczas przepisami natknęłam się na nie. Mogę napisać "rychło w czas", by zdążyć podzielić się z Wami przepisem.
Z pozoru wygląda jak wszystkie inne mazurki, ot kruche ciasto, masa kajmakowa i całe mnóstwo bakalii, ale pod warstwą kajmaku z bakaliami skrywa się mój ulubiony krem grysikowy, który, by przełamać słodycz wzbogaciłam o sporą ilość soku cytrynowego.
Ciasto (blaszka 23x33 cm):
- 2 szklanki mąki pszennej
- 100 g. zimnego masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 żółtka
- 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany (18%)
Krem grysikowy:
- 1/2 litra mleka
- 4 łyżki kaszy manny
- 1 kostka masła (200 g)
- 1/2 szklanki cukru pudru
- sok z cytryny ok 1-2 łyżki, do smaku
Dodatkowo:
- puszka (400-500 g) masy kajmakowej
- bakalie: orzechy, rodzynki i żurawina, wiórki kokosowe, płatki migdałów do ozdoby