Mazurek kajmakowo - kakaowy

Mazurek kajmakowo - kakaowy

Wprawdzie święta już minęły i sezon na mazurki się skończył, ale postanowiłam uzupełnić zaległe przepisy. Niestety nie miałam wcześniej siły po grypie a potem czasu na publikowanie na bieżąco.
Dzisiaj pierwszy z zaległych świątecznych przepisów na mazurek kajmakowo – kakaowy. Wspaniałe kruche ciasto z kajmakiem to jest dokładnie to co najlepiej lubią moi bliscy :-) Przepis na spód pochodzi z książki „Smaczne i zdrowe ciasta domowe”
Zdjęcie - Mazurek kajmakowo - kakaowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki spód ( na dużą blachę): 400g mąki krupczatki, 250 g masła lub margaryny, 125 g cukru pudru, 2 żółtka ugotowane na twardo, 1 żółtko surowe
Sposób wykonania ciasta:
Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto a następnie zawinąć w folię i włożyć na dwie godziny do lodówki, żeby się schłodziło. Schłodzone ciasto rozwałkować na wielkość blachy. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, położyć rozwałkowane ciasto. Brzegi ciasta zaokrąglić tak aby były wyższe niż reszta ciasta ( żeby polewa nie uciekła).
Ciasto po nakłuwać widelcem a następnie wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 25 minut w temperaturze 200 stopni C.

Składniki na masę kajmakowo – kakaową: 300 – 400 g masy kajmakowej, 1 łyżka kakao, 2 łyżki miękkiego masła.
Dodatkowo do przybrania: płatki migdałowe migdały całe daktyle
Sposób wykonania: Do masy kajmakowej dodać kakao , masło i wszystko zmiksować na jednolitą masę. ( U mnie kajmak niestety miał mnóstwo grudek i na zdjęciu to widać)
Na upieczony wystudzony spód wyłożyć masę kajmakową a następnie przybrać bakaliami według uznania. Smacznego :-)

Kategorie przepisów