Mazurek kajmakowo – kawowy

Muszę koniecznie nadrobić zaległości i opublikować zaległe przepisy. Święta już dawno minęły a ja jeszcze nie podzieliłam się z Wami świątecznymi przepisami.
Dzisiaj zaległy przepis na mazurka kajmakowo – kawowego z solonymi pistacjami i bezami. Polecam :-) Przepis na dużą blachę.

Zdjęcie - Mazurek kajmakowo – kawowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na dużą blachę ciasta:

350 g mąki krupczatki

100 g cukru pudru

2 łyżki gęstej śmietany 18 %

200 g zimnego masła lub margaryny

2 żółtka.

Składniki na masę kajmakowo kawową:

1 puszka masy kajmakowej 450 g

1 czekolada gorzka

100 g miękkiego masła

3 łyżki kawy

200 g solonych pistacji

Kilka bez do przystrojenia mazurka

Sposób wykonania ciasta: Masło lub margarynę pokroić na mniejsze kawałki, dodać mąkę, żółtka, śmietanę, cukier i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć na 1 – 2 godziny do lodówki, żeby się schłodziło.
Schłodzone ciasto rozwałkować i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Pozostawić odrobinę ciasta na wałeczki do boków ciasta. Przed wstawieniem do piekarnika ciasto ponakłuwać widelcem.
Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni C
Sposób wykonania masy kajmakowej: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Kawę rozpuścić w 3 – 4 łyżkach wrzącej wody. Masę kajmakową utrzeć z miękkim masłem, dodać wystudzoną czekoladę i kawę, wszystko dokładnie zmiksować.
Masę kajmakową przełożyć na wystudzone ciasto, rozłożyć równomiernie pistacje. Gdy masa zgęstnieje wierzch przystroić bezami, można je też polać sosem czekoladowym. Smacznego :-)

Przepisy z tych kategorii

Babka z nutellą i  orzechami
8

Babka z nutellą i orzechami

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Babka z orzechami laskowymi i czekoladą
13

Babka z orzechami laskowymi i…

Majana Majana
Majanowe pieczenie

Ciasto z wiśniami i orzechami włoskimi + film

Ciasto z wiśniami i orzechami…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Tosty z pastą z sera pleśniowego, sałatą i gruszką
1

Tosty z pastą z sera pleśniowe…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Tort bezowy z kremem cytrynowym i pistacjami
1

Tort bezowy z kremem cytrynowy…

food² food²
Food Square

Batoniki proteinowe Nutella
1

Batoniki proteinowe Nutella

Tyna Tyna
In cooking we trust

Przepisy z tych kategorii

Ciasto „Miętusek”

Ciasto „Miętusek”

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Drożdżówka na maślance z jagodami i morelami
2

Drożdżówka na maślance z jagod…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Ciasto kruche z owocami
4

Ciasto kruche z owocami

napiecyku napiecyku
napiecyku

Tort bezowy z kremem cytrynowym i pistacjami
1

Tort bezowy z kremem cytrynowy…

food² food²
Food Square

Ciasto na śmietanie z jagodami
2

Ciasto na śmietanie z jagodami

figmara figmara
figowe smaki

Kruche ciasto  z wiśniami
1

Kruche ciasto z wiśniami

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku