Mazurek czekoladowy
Mazurek czekoladowy zawsze jest na naszym stole na Wielkanoc, jest to klasyk zawsze przygotowywany przez moją babcię. W tym roku postanowiłam się podzielić z Wami tym przepisem na najlepszy mazurek! Naprawdę mogę śmiało powiedzieć, że jest to najlepszy mazurek! Kruchy lekko waniliowy spód i cały sukces tego mazurka - pyszny czekoladowy krem :-) Mazurek jest prosty i na pewno każdy sobie poradzi z jego przygotowaniem. Gorąco Wam polecam! :-)
Składniki na kruchy spód:
- 200g masła
- 300g mąki
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 70g cukru
- szczypta proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
Jeśli będziemy chłodzić ciasto całą noc to polecam wyjąć ciasto godzinę przed upieczeniem spodu. Prostokątną formę wysmarować masłem i wysypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Piec ok. 15 minut w 200 stopniach Celsjusza. Odstawić do wystygnięcia/
Składniki na krem czekoladowy:
- 200g gorzkiej czekolady
- ok. 200g cukru (polecam zacząć od 200g i jeśli będzie za mało słodkie to dodać więcej)
- 100g masła
- 400ml śmietany 30-36% (śmietana musi być płynna)
- opcjonalnie - kandyzowana skórka z pomarańczy
Możemy udekorować bakaliami lub zygzakami z rozpuszczonej białej czekolady.