Mazurek czekoladowy
To jest drugi mazurek, przygotowany w tym roku – naszym zdaniem nie jest tak pyszny jak malinowy, ale również całkiem apetyczny. Przepis z „Mojego Gotowania” z 2003 roku.
Składniki:
Ciasto:
30 dag mąki
2 jajka
łyżeczka przyprawy do piernika
10 dag masła
Masa:
200 ml kremówki
15 dag pokruszonych biszkoptów
tabliczka gorzkiej czekolady
50 ml wódki lub rumu
polewa z białej czekolady
do dekoracji: płatki migdałów, kolorowe jajeczka
Składniki ciasta szybko zagnieć i włóż do lodówki na 30 minut, następnie rozwałkuj na niewielkiej blasze. Upiecz ciasto w 180 stopniach na złoty kolor. Śmietanę zagrzej z połamaną na kawałki czekoladą; kiedy czekolada się rozpuści, wrzuć biszkopty i zostaw masę do zgęstnienia, a potem rozsmaruj na spodzie. Polej polewą, udekoruj migdałami i jajeczkami.
Wszystkim Czytelnikom i Sympatykom bloga My Cuisine życzę ciepłych, spokojnych i wesołych Świąt Wielkanocnych!