Mazurek czekoladowy

Mazurek  czekoladowy

To jest drugi mazurek, przygotowany w tym roku – naszym zdaniem nie jest tak pyszny jak malinowy, ale również całkiem apetyczny. Przepis z „Mojego Gotowania” z 2003 roku.

Składniki:
Ciasto:
30 dag mąki

2 jajka

łyżeczka przyprawy do piernika

10 dag masła

Masa:
200 ml kremówki

15 dag pokruszonych biszkoptów

tabliczka gorzkiej czekolady 

50 ml wódki lub rumu

polewa z białej czekolady

do dekoracji: płatki migdałów, kolorowe jajeczka 

Składniki ciasta szybko zagnieć i włóż do lodówki na 30 minut, następnie rozwałkuj na niewielkiej blasze. Upiecz ciasto w 180 stopniach na złoty kolor. Śmietanę zagrzej z połamaną na kawałki czekoladą; kiedy czekolada się rozpuści, wrzuć biszkopty i zostaw masę do zgęstnienia, a potem rozsmaruj na spodzie. Polej polewą, udekoruj migdałami i jajeczkami.

Zdjęcie - Mazurek  czekoladowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wszystkim Czytelnikom i Sympatykom bloga My Cuisine życzę ciepłych, spokojnych i wesołych Świąt Wielkanocnych! 

Kategorie przepisów