Mazurek czekoladowy

Mazurek czekoladowy
Zdjęcie - Mazurek czekoladowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Mazurek czekoladowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Mazurek czekoladowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 180 g margaryny Palma z Kruszwicy (mocno schłodzonej)
  • 100 g brązowego cukru 2 żółtka
na masę czekoladową:
  • 4 jajka
  • 150 g cukru
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 120 g mąki pszennej
  • ½ szklanki rodzynek
  • ½ szklanki zmielonych migdałów
  • 4 łyżki rumu
na polewę czekoladową:
  • 2 łyżki wody
  • 3 łyżki cukru
  • 50 g margaryny Palma z Kruszwicy
  • 2 łyżki kakao
Przygotowanie

Ciasto:

Margarynę posiekać razem z mąką, cukrem i żółtkami. Zagnieść szybko ciasto i rozwałkować. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, podpiec na jasnozłoty kolor.


Masa czekoladowa:

Rodzynki wyłożyć na sitko, przelać wrzątkiem. Przełożyć do szklanki, zalać rumem i odstawić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić.


Jaja utrzeć z cukrem na gładką masę, nadal ucierając dodawać rozpuszczoną, przestudzoną czekoladę oraz mąkę. Na koniec dodać zmielone migdały oraz rodzynki.


Masę wyłożyć na podpieczony spód, wstawić ponownie do piekarnika i piec jeszcze 20-25 minut.


Polewa czekoladowa:

Wodę z cukrem zagotować, dodać margarynę, rozpuścić i zestawić z ognia. Dodać kakao i dokładnie wymieszać do całkowitego połączenia składników.

Można wykorzystać gotową polewę czekoladową.


Ozdabianie:

Płatki migdałów, żurawina, skórka pomarańczowa, suszone morele, wiórki kokosowe. Mazurka ozdobić według dowolnego pomysłu.


Porada:

Można wykonać jednego dużego mazurka lub kilka mniejszych o dowolnych kształtach.



Przepis pochodzi z cafebabilon.blogspot.com

Kategorie przepisów