Mazurek cytrynowy z bezami
Mazurek cytrynowy z bezami
Mazurki w kształcie jaja z czekoladowym wypełnieniem piekę już od kilku lat. Jednak zazwyczaj w formie mini. Tym razem zdecydowałam się na coś większego, ale nie mniej pysznego. Kruche ciasto, lemon curd, odrobina limoncello i bezy, czy to może się nie udać?
A przy okazji chciałabym życzyć wszystkim Czytelnikom spokoju i chwili na złapanie oddechu. Miłego towarzystwa i oczywiście pełnego talerza :) Wesołych Świąt!
Składniki: Kruche ciasto
150 g mąki pszennej
30 g skrobi ziemniaczanej
35 g cukru pudru
1 zółtko
1-2 łyżeczki mocno schłodzonego limoncello, rumu, wódki lub wody
Mąki wymieszać z cukrem pudrem posiekać nożem z zimnym masłem. Dodać żółtko. Zagnieść kruche ciasto dodając po odrobinie limoncello. Dodajemy tylko tyle, żeby ciasto dało się połączyć.
Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez godzinę.
Przygotować szablon. Na papierze do pieczenia odrysować spód tortownicy o średnicy 20-22 cm i wydłużyć go na kształt jajka.
Schłodzone ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość ok. 4 mm. Wyciąć kształt jajka. Z pozostałego ciasta uformować wałek i przykleić za pomocą białka rant dookoła ciasta.
Ciasto ponownie schłodzić przez 45-60 minut.
Ponakłuwać gęsto widelcem. Piec 15-18 minut w 200°C aż ciasto będzie rumiane. Wystudzić na kratce.
Krem cytrynowy
1 jajo
1 żółtko (białko zachowujemy na bezę)
skórka otarta z 1 cytryny, najlepiej niepryskanej
4 łyżki soku z cytryny
90-100 g cukru
50 g schłodzonego masła, pokrojonego na małe kawałki
1 łyżka limoncello
W niewielkiej misce roztrzepać jajo i żółtko z cukrem. W małym garnku zagotować wodę, zmniejszyć moc. Na garnku ustawić miskę z masą jajeczną (nie może dotykać dna). Podgrzewać w kąpieli wodnej cały czas mieszając. Dodać sok cytrynowy. Po ok. 2-3 minutach kiedy masa będzie ciepła dodawać po kawałeczku masła. Pod koniec krem powinien wyraźnie gęstnieć. Po dodaniu ostatniego kawałka podgrzewać jeszcze 2-3 minuty mieszając. Gdyby w kremie pojawiły się grudki, przetrzeć przez sitko.
Odstawić do przestudzenia. Gdy będzie jeszcze lekko ciepły wymieszać z limoncello i rozsmarować na kruchym cieście. Udekorować bezami, cukrowymi jajkami i bratkami jadalnymi.
Bezy
1 białko
szczypta soli
60 g drobnego cukru
Białko umieścić w misie miksera. Spienić na średniej prędkości, dodać sól. Zwiększyć prędkość i ubić na sztywno. Do piany stopniowo dodawać po łyżce cukier. Po ostatniej partii zmiksować ok. 1 minutę.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Pianę przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Wyciskać niewielkie rozetki. Suszyć w piekarniku w 110-120°C w termobiegu przez 40-45 minut (większe bezy do 60 minut).
Smacznego!