Mazurek cytrynowy z bezą
Święta minęły szybko i spokojnie. Obyło się bez przygód. Z niecierpliwością czekam na majowy weekend, który zaczynam już pojutrze... :)
Na naszym stole pojawił się nowy mazurek, który zrobiłam pierwszy raz. Zainspirowałam się tartą cytrynową z przepisu Dorotus, zwiększyłam jednak proporcje, a całość pokryłam kruchą bezą. Mazurek smakował wszystkim. Mimo że w trakcie przygotowywania sprawił mi trochę problemów (masa cytrynowa jest bardzo rzadka, a ranty w cieście wyszły mi za niskie, musiałam zdejmować kruche ciasto z blachy i wyścielić ją dodatkowo folią aluminiową, tak aby masa nie wyciekła mi do piekarnika. Dlatego w przepisie od razu proponuję wyłożyć formę folią aluminiową na wypadek ewentualnych wycieków), to z końcowego efektu jestem bardzo zadowolona :) Kwaskowata masa cytrynowa świetnie komponuje się ze słodką bezą. Polecam na następne Święta Wielkanocne :)
MAZUREK CYTRYNOWY
kruche ciasto:
350g mąki,
230g masła,
115 g cukru,
4 żółtka,
1 łyżka soku z cytryny
masa cytrynowa:
7 dużych lub 8 małych jajek,
190g drobnego cukru,
300ml śmietanki kremówki,
3 łyżeczki skrobi ziemniaczanej,
otarta skórka z 3 cytryn,
¾ szklanki soku z cytryn
beza:
4 białka,
250g cukru pudru,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka octu winnego,
4-5 kropli ekstraktu lub olejku waniliowego
do dekoracji:
lukier, bakalie (u mnie lukier zabarwiony szafranem, migdały, smażona w cukrze skórka pomarańczowa oraz zielone kandyzowane figi kupione w Grecji)
Ciasto: Na stolnicy posiekać mąkę razem z masłem na drobną kruszonkę. Dodać cukier puder, żółtka i sok z cytryny i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkować. Dużą prostokątną formę (30 x 40 cm) wyłożyć szczelnie folią aluminiową, formując boki ze wszystkich 4 stron. Nałożyć ciasto, formując po bokach rant. Gęsto ponakłuwać widelcem i piec w 200 stopniach na jasnobrązowy kolor (ok. 20 minut).
Masa cytrynowa: Składniki na masę zmiksować. Masę wylać na ciasto. Piec w 180 stopniach przez 30 minut, aż masa się „zetnie”.
Beza: Białka ubić na sztywno, następnie nadal ubijać, dodając stopniowo cukier puder, aż powstanie lśniąca piana. Dodać ocet i ekstrakt/olejek waniliowy i wymieszać. Dodać skrobię kukurydzianą i delikatnie wymieszać łyżką.
Na upieczoną masę wyłożyć niezbyt grubą warstwę piany. Poukładać na niej migdały lub inne bakalie. Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 100 stopni (najlepiej z termoobiegiem). Bezę suszyć przez ok. 1 godzinę, aż będzie krucha. W drzwiczki piekarnika dobrze jest wetknąć np. drewnianą łyżkę, tak aby nadmiar wilgoci mógł uchodzić na zewnątrz.
Wystudzony mazurek udekorować lukrem.
Na naszym stole pojawił się nowy mazurek, który zrobiłam pierwszy raz. Zainspirowałam się tartą cytrynową z przepisu Dorotus, zwiększyłam jednak proporcje, a całość pokryłam kruchą bezą. Mazurek smakował wszystkim. Mimo że w trakcie przygotowywania sprawił mi trochę problemów (masa cytrynowa jest bardzo rzadka, a ranty w cieście wyszły mi za niskie, musiałam zdejmować kruche ciasto z blachy i wyścielić ją dodatkowo folią aluminiową, tak aby masa nie wyciekła mi do piekarnika. Dlatego w przepisie od razu proponuję wyłożyć formę folią aluminiową na wypadek ewentualnych wycieków), to z końcowego efektu jestem bardzo zadowolona :) Kwaskowata masa cytrynowa świetnie komponuje się ze słodką bezą. Polecam na następne Święta Wielkanocne :)
MAZUREK CYTRYNOWY
kruche ciasto:
350g mąki,
230g masła,
115 g cukru,
4 żółtka,
1 łyżka soku z cytryny
masa cytrynowa:
7 dużych lub 8 małych jajek,
190g drobnego cukru,
300ml śmietanki kremówki,
3 łyżeczki skrobi ziemniaczanej,
otarta skórka z 3 cytryn,
¾ szklanki soku z cytryn
beza:
4 białka,
250g cukru pudru,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka octu winnego,
4-5 kropli ekstraktu lub olejku waniliowego
do dekoracji:
lukier, bakalie (u mnie lukier zabarwiony szafranem, migdały, smażona w cukrze skórka pomarańczowa oraz zielone kandyzowane figi kupione w Grecji)
Ciasto: Na stolnicy posiekać mąkę razem z masłem na drobną kruszonkę. Dodać cukier puder, żółtka i sok z cytryny i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkować. Dużą prostokątną formę (30 x 40 cm) wyłożyć szczelnie folią aluminiową, formując boki ze wszystkich 4 stron. Nałożyć ciasto, formując po bokach rant. Gęsto ponakłuwać widelcem i piec w 200 stopniach na jasnobrązowy kolor (ok. 20 minut).
Masa cytrynowa: Składniki na masę zmiksować. Masę wylać na ciasto. Piec w 180 stopniach przez 30 minut, aż masa się „zetnie”.
Beza: Białka ubić na sztywno, następnie nadal ubijać, dodając stopniowo cukier puder, aż powstanie lśniąca piana. Dodać ocet i ekstrakt/olejek waniliowy i wymieszać. Dodać skrobię kukurydzianą i delikatnie wymieszać łyżką.
Na upieczoną masę wyłożyć niezbyt grubą warstwę piany. Poukładać na niej migdały lub inne bakalie. Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 100 stopni (najlepiej z termoobiegiem). Bezę suszyć przez ok. 1 godzinę, aż będzie krucha. W drzwiczki piekarnika dobrze jest wetknąć np. drewnianą łyżkę, tak aby nadmiar wilgoci mógł uchodzić na zewnątrz.
Wystudzony mazurek udekorować lukrem.