Mazurek cytrynowy babci Izuni

Mazurek cytrynowy babci Izuni
Zdjęcie - Mazurek cytrynowy babci Izuni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Mazurek cytrynowy babci Izuni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Mazurek cytrynowy babci Izuni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Mazurek cytrynowy babci Izuni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Mazurek cytrynowy babci Izuni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Mazurek cytrynowy babci Izuni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Mazurek cytrynowy babci Izuni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Mazurek cytrynowy babci Izuni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Mazurek cytrynowy babci Izuni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Mazurek cytrynowy babci Izuni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Mazurek cytrynowy babci Izuni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Mazurek cytrynowy babci Izuni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • Jajka - 5 sztuk
  • Mąka - 300 g
  • Cukier - 300 g
  • Margaryna PALMA - 30 g
  • Cytryna - 1 szt.
  • Proszek do pieczenia - ¼ opakowania
  • Bułka tarta do posypania
  • Płatki migdałowe - 100 g
Polewa
  • Jajko - 1 żółtko
  • Cukier - 200 g
  • Skórka z cytryny
Przygotowanie

Tyle ile waży 5 jaj - mąki, cukru, margaryny. Cytryna starta na ostrej tarce. Utrzeć margarynę dodając żółtka, cukier i mąkę z proszkiem. Na końcu dodać startą cytrynę. Ubić pianę, lekko wymieszać z ciastem. Ciasto rozłożyć na blasze posmarowanej margaryną i posypaną bułką tartą. Piec około 30 minut. Po upieczeniu można posypać płatkami migdałów.

Polewę przygotować w następujący sposób: utrzeć żółtko z cukrem i skórką z cytryny. Polać gorące ciasto i zostawić w wygaszonym piekarniku, aby polewa obeschła. Zamiast migdałów można posypać wiorkami kokosowymi.

Zamiast polewy można zrobić krem cytrynowy - z sokiem i skórką cytryny, margaryną, jajkami (żółtkami) i cukrem.

Kategorie przepisów