Mazurek cytrynowy
Kruchy mazurek z orzeźwiającym lemon curd oraz słodkimi bezikami, to moja ostatnia świąteczna propozycja na tegoroczną Wielkanoc. Żeby było jeszcze ciekawiej część masła zastąpiłam olejem kokosowym co nadało ciastu dodatkowego smaku. Wy możecie zrobić tradycyjne ciasto z masłem, albo całkowicie zastąpić masło olejem.
Ciasto:
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 75 g zimnego masła
- 1 łyżka oleju kokosowego (lub 25 g masła)
- 35 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżka wody
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i chłodzimy je w lodówce co najmniej godzinę. Po tym czasie wylepiamy nim formę do tarty (23 cm) i pieczemy ok 20 minut w 180 st. C aż ciasto będzie miało złoty kolor.
Krem cytrynowy:
- 2 jaja
- 2 żółtka
- skórka otarta z 2 cytryn
- 8 łyżek soku z cytryny (ok 120 ml)
- 1 szklanka cukru
- 100 g masła
Dodatkowo:
- beziki (u mnie od Brześć)
Roztrzepujemy jaja i żółtka z cukrem, a następnie miskę z jajami umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą, dodajemy sok i skórkę z cytryny, a następnie masło i mieszamy całość do momentu aż krem wyraźnie zgęstnieje. Studzimy, a następnie rozprowadzamy na cieście. Na wierzchu układamy beziki i gotowe.