Masło jak je zrobić ?
Masło jak je zrobić w domowych warunkach? Jak się okazuje bardzo prosto. Ja tak robię od kilku miesięcy raz, dwa razy w tygodniu, a moje dzieci innego już nie chcą jeść.
Masło
- 0,5 litra śmietany 30% nie UHT
- szczypta soli
Śmietanę chłodzimy w lodówce potem przelewamy do miksera, dodajemy szczyptę soli i ubijamy jak na bitą śmietanę tyle, że dłużej. Przebijamy śmietanę aż wytworzy się masło i maślanka. Uwaga ! wtedy w mikserze zmniejszamy obroty, bo inaczej zacznie nam rozchlapywać serwatkę na boki.
Wyłączamy mikser, odlewamy serwatkę ( możemy ją wypić, użyć do zupy, lub dać naszemu psu lub kotu na pewno się ucieszą) .
Masło przelewamy pod bieżącą zimną wodą na sitku. I gotowe.
Ps. można też śmietanę przelać do słoika i nim potrząsać aż się zrobi masło.