Maślany ryż

Maślany ryż

Zdjęcie - Maślany ryż - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Uwielbiam taki ryż gotowany w domowym wywarze który wcześniej mocno doprawiam. Po ugotowaniu wymieszany z masełkiem czy też z czarnym sezamem z odrobiną skórki cytrynowej smakuje idealnie. Możecie użyć dowolnych przypraw takich jakie lubicie lub co akurat macie pod ręką. Polecam

  • 1 litr rosołu mocno doprawionego 
  • 2 torebki ryżu po 100 g 
  • 2 łyżki masła 

 opcjonalnie

  • ziarna czarnuszki 
  • otarta skóra z cytryny
  • suszone lub świeże zioła

Torebki ryżu opłukuję woda następnie wkładam do gotującego się wywaru, (czas gotowania w zależności od producenta na opakowaniu) Mój ryż gotowałam 20 minut, widać jak podwoił swoją objętość. Odcedzam go z wywaru przecinam ostrożnie torebki gdyż jest bardzo gorące, następnie przekładam do miski i dodaję masło - mieszam łyżką aż się roztopi. Doprawiam ziołami lub , otartą skórką z cytryny i  czarnym sezamem, natychmiast podaje. 

Smacznego 

Wydrukuj przepis

Zdjęcie - Maślany ryż - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów