Maślany ryż
Uwielbiam taki ryż gotowany w domowym wywarze który wcześniej mocno doprawiam. Po ugotowaniu wymieszany z masełkiem czy też z czarnym sezamem z odrobiną skórki cytrynowej smakuje idealnie. Możecie użyć dowolnych przypraw takich jakie lubicie lub co akurat macie pod ręką. Polecam
- 1 litr rosołu mocno doprawionego
- 2 torebki ryżu po 100 g
- 2 łyżki masła
opcjonalnie
- ziarna czarnuszki
- otarta skóra z cytryny
- suszone lub świeże zioła
Torebki ryżu opłukuję woda następnie wkładam do gotującego się wywaru, (czas gotowania w zależności od producenta na opakowaniu) Mój ryż gotowałam 20 minut, widać jak podwoił swoją objętość. Odcedzam go z wywaru przecinam ostrożnie torebki gdyż jest bardzo gorące, następnie przekładam do miski i dodaję masło - mieszam łyżką aż się roztopi. Doprawiam ziołami lub , otartą skórką z cytryny i czarnym sezamem, natychmiast podaje.
Smacznego
Wydrukuj przepis