Maślane rogale z kruszonką

Maślane rogale z kruszonką

 


Lekko słodkawe z kruszonką na wierzchu, niesamowicie pachnące no i ta chrupiąca skórka.. Mogę tylko powiedzieć, że dzisiaj je piekłam po przyjściu z pracy i już połowy nie ma..Ponieważ rogale są z dużą ilością margaryny „Smakowita”, która z powodzeniem zastąpiła mi masło jak też można je przekroić i posmarować margaryną postanowiłam zgłosić swój wypiek do konkursu "Upiecz Smakowity Chleb!", której patronem są Zakłady Tłuszczowe „Kruszwica” producent margaryny "Smakowita".Bazę do przepisu znalazłam W Pracowni Wypieków i był to przepis na bułki. Nie byłabym sobą, gdybym trzymała się przepisu.Z przepisu wyszło mi 24 mniejsze rogale ( podzieliłam ciasto na 3 części). Można zrobić 16 rogali większych a wtedy po prostu podzielić ciasto na dwie części.Zdjęcie - Maślane rogale z kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Maślane rogale z kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na ciasto: 600 g mąki pszennej, 40 g cukru, 50 g masła lub margaryny ( dałam margarynę „Smakowita”), 1 jajko, 240 ml ciepłego mleka, 1 łyżeczka olejku waniliowego, Szczypta soli, 20 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych.
Składniki na kruszonkę: 50 g miękkiego masła, 50 g mąki, 50 g drobnego cukru, 2 łyżki pokruszonych płatków migdałowych
Dodatkowo:3 łyżki masła lub margaryny ( dałam margarynę „Smakowita), 1 rozmącone jajko, 1 łyżka wodyZdjęcie - Maślane rogale z kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Sposób wykonania:W przypadku, gdy mamy świeże drożdże należy zrobić zaczyn: Drożdże wymieszać z odrobiną cukru i mleka, odstawić do wyrośnięcia na kilka minut aż drożdże „ruszą”.Gdy do przepisu dajemy drożdże suszone nie ma potrzeby robić wcześniejszego zaczynu.
Mleko podgrzać, dodać do niego margarynę lub masło, cukier i sól a gdy się schłodzi, jajko, olejek waniliowy i wszystko dokładnie wymieszać. Dodać przesianą mąkę, zaczyn i dokładnie wyrobić jednolite, gładkie ciasto.
Wyrobione ciasto pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu na ok. 1 – 1,5 godziny, po tym czasie ponownie krótko wyrobić i podzielić na 2 części( na 16 większych rogali) lub 3 części (24 mniejsze rogale).
Przygotować masło lub margarynę ( u mnie margaryna „Smakowita): roztopić i wystudzić.Każdą część rozwałkować podsypując nie za dużo mąką na okrągły placek o grubości ok. 2 – 3 mm a następnie podzielić (przeciąć nożem) na 8 części.
Każdą część posmarować pędzelkiem moczonym w roztopionym tłuszczu, a następnie zawijać zaczynając od szerszej strony a kończąc na wąskiej tak jak jest pokazane na rysunku (strzałka pokazuje kierunek zwijania rogala). Węższa część rogala powinna znaleźć się pod spotem rogala.Zdjęcie - Maślane rogale z kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zawinięte rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.Przygotować kruszonkę:Z masła, mąki, cukru i pokruszonych płatków migdałowych zagnieść szybko ciasto a następnie rozkruszyć w palcach.Wyrośnięte rogale przed włożeniem do piekarnika posmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z łyżką wody i posypać kruszonką.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 – 20 minut do czasu aż się zarumienią.Po wyjęciu wystudzić na kratce.Smacznego :-)

Kategorie przepisów