Maślane guziczki z marmoladą
Pyszne kruche maślane ciasteczka z marmoladą - szybko można je przygotować, a jeszcze szybciej znikają ;) Bardzo polecam !
przepis Doroty (w oryginale ciasteczka były wyciskane maszynką do ciastek, ja swoją pożyczyłam, więc musiałam sobie poradzić w inny sposób)
Składniki :
- 220 g masła w temperaturze pokojowej
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 300 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub kilka kropli aromatu waniliowego)
- szczypta soli
- kilka łyżeczek twardej marmolady
Dwie duże blachy z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło zmiksować na jasną, puszystą masę. Nadal miksując dodawać cukier, potem żółtka i ekstrakt z wanilii.
Do masy maślanej dodać obie mąki i sól, zmiksować na gładko. Z ciasta formować kuleczki wielkości dużego orzecha laskowego, układać je na blasze w niedużych odstępach (ciastka prawie nie rosną). Końcem drewnianej łyżki lub palcem zrobić na środku każdej kulki wgłębienie. Do powstałych dołków nakładać po kawałeczku marmolady.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok.15-20 minut* - ciastka powinny się zarumienić. Po upieczeniu ostudzić na kratce.
* czas pieczenia zależy od piekarnika - w oryginalnym przepisie było to 12 minut