Maślane bułeczki

Czas czytania: 2 min

Dziś zapraszam Was na pyszne maślane bułeczki! Bułeczki są puszyste, mają sprężyste wilgotne ciasto o wspaniałym maślanym smaku. Bułki są lekko słodkie i idealne smakują z dodatkiem dżemu lub domowej pysznej konfitury. Można podać je na śniadanie lub podwieczorek. Zapewniam, że nikogo nie trzeba prosić dwa razy, żeby ich spróbował, znikają błyskawicznie.

Dlatego też zachęcam, żeby zrobić je z podwójnej porcji. Z przygotowanego ciasta można od razu upiec część bułek, a z pozostałej części ciasta upiec bułeczki następnego dnia. Wystarczy, że uformujecie bułeczki i włożycie je do lodówki. Uformowane bułki najlepiej ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia z zachowaniem odstępów między nimi. Przez noc urosną!i Oczywiście pod przykryciem, aby ciasto nie obeschło. Rano wystarczy rozgrzać piekarnik i upiec bułki, wcześniej pomalujcie je rozbełtanym jajkiem.

Autorka przepisu napisała, że ciasto można przechowywać nawet do 5 dni w lodówce. Co ciekawe można też ciasto mrozić i przechowywać w zamrażalniku do miesiąca. Mrozimy uformowane już bułki, a z zamrażalnika wyjmujemy na 3-4 godziny przed planowanym pieczeniem. W tym czasie zdążą rozmrozić się i urosnąć. Może warto mieć taki zapas na chwilę wielkiego głodu! Częstujcie się przepisem na maślane bułeczki 🙂

Zdjęcie - Maślane bułeczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Print 

Maślane bułeczki Przepyszne bułeczki maślane ideale na śniadanie lub podwieczorek
Course Pieczywo
Cuisine polska
Keyword masło
Prep Time 20 minutes Cook Time 20 minutes Total Time 40 minutes
Servings 10 

Author Anna

Ingredients

  • 620 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 40 g cukru
  • 90 g masła
  • 20 g świeżych drożdży
  • 2 średnie jajka
  • 240 ml mleka
  • 1 szczypta soli

Dodatkowo

  • 1 małe jako
  • 1 łyżka mleka

Instructions

  • W rondelku rozpuścić masło, przestudzić.
  • Do miski miksera wsypać mąkę, cukier, szczyptę soli oraz cukier waniliowy, wymieszać składniki suche. Na środku zrobić dołek wbić jajka, wlać letnie mleko zacząć wyrabiać ciasto przy pomocy końcówki typu hak. Kiedy ciasto będzie już jednolite dolać masło i dalej wyrabiać ciasto przez około 2-3 minuty. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce na około 1 h lub do podwojenia objętości.
  • Po czasie wyrastania ciasto wyjąć na lekko podsypany mąką blat, odgazować je przez lekkie uciskanie całej powierzchni ciasta. Następnie podzielić ciasto na 10 równych części, każdej uformować okrągłą bułeczkę. Do formy o średnicy 22-23 cm włożyć bułeczki układać je z zachowaniem odstępów między nimi, bułeczki podczas wyrastania urosną i połączą się. Formę z bułeczkami przykryć folią spożywczą i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.
  • PIekarnik rozgrzać do temperatury 190 st C. z opcją górnej i dolnej grzałki. Wyrośnięte bułeczki pomalować roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka, bułki wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez minut. Po upieczeniu wyjąc z piekarnika, przełożyć na kratkę i przestudzić.
  • Smacznego.

Zdjęcie - Maślane bułeczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Maślane bułeczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis podejrzany i delikatnie zmodyfikowany z tej strony

Artykuł Maślane bułeczki pochodzi z serwisu Sprawdzona Kuchnia.

Przepisy z tych kategorii

Puszyste bułki na jogurcie
3

Puszyste bułki na jogurcie

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Chałka
2

Chałka

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Bułeczki maślane z kruszonką
1

Bułeczki maślane z kruszonką

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Mini chałki śniadaniowe

Mini chałki śniadaniowe

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Maślane bułeczki drożdżowe
1

Maślane bułeczki drożdżowe

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

Chałka
4

Chałka

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny