Marynowany camembert z grilla
Niby nic takiego a jakie to dobre;)
Przygotowanie trwa kilka minut, dobieramy zioła do swoich kubków smakowych - ja wierna jestem tymiankowi i majerankowi w tym zestwieniu, do tego kolorowy pieprz, sól himalajska i... olej rydzowy!
Możecie dać rzepakowy - ale koniecznie tłoczony na zimno lub oliwę z oliwek extra virgine!
Składniki dla 4 0sób (albo 8 - jak ta 4-ka się podzieli;) ):
Przygotowanie:
Smacznego;)
Przygotowanie trwa kilka minut, dobieramy zioła do swoich kubków smakowych - ja wierna jestem tymiankowi i majerankowi w tym zestwieniu, do tego kolorowy pieprz, sól himalajska i... olej rydzowy!
Możecie dać rzepakowy - ale koniecznie tłoczony na zimno lub oliwę z oliwek extra virgine!
Składniki dla 4 0sób (albo 8 - jak ta 4-ka się podzieli;) ):
- 4 serki camembert - każdy o wadze 150 g
- po kilka gałązek tymianku i majeranku
- kolorowy pieprz - około 4 łyżeczek
- sól himalajska - może być morska - 1 łyżeczka
- po 4 łyżeczki oleju
Przygotowanie:
- pieprz delikatnie rozgnieść w moździeżu, żeby tylko "popękał"
- camemberty ułożyć w naczyniu, posypać pieprzem, solą (1 łyżeczka jest na wszystkie 4 sztuki), obłożyć ziołami i na sam koniec polać olejem
- naczynie zamknąć i wstawić do lodówki, po kilku godzinach serki odwrócić
- tuż przed upieczeniem każdy zawinąć w folię aluminiową - pakując je dodajmy zioła, pieprz i olej, w którym się marynowały)
- grillujemy około 15-20 minut - najlepsze z domową konfiturą - ja polecam porzeczkową lub borówki albo czereśnie z tonką i rumem
Smacznego;)