Marraquetas

Marraquetas
Zdjęcie - Marraquetas - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Od kiedy Margot upiekła te piękne bułeczki, chodziły za mną tak długo, aż je też upiekłam. I chociaż zanikły mi nacięcia, smak bułeczek pozostał rewelacyjny! Dzięki zakwasowi pszennemu te bułki mają bardzo fajny miąższ i nie starzeją się tak szybko, jak te pieczone tylko na drożdżach. Jeszcze nie raz je zrobię. Spróbuję tez podwoić proporcje i upiec dwie długie bagietki.
Margot, dziękuję za wyszukanie u Zorry takich pyszności!

Zdjęcie - Marraquetas - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Marraquetas
skopiowany od Margot
wychodzą 4 bułki

60 g aktywnego zakwasu pszennego
300 g mąki pszennej
180 g wody
6 g świeżych drożdży
6 g soli

Drożdże rozpuścić w 50 g wody, dodać resztę wody i wlać do zakwasu , rozmieszać. Dodać wszystkie składniki z wyjątkiem soli i wyrabiać robotem ( ja ręcznym hakami w kształcie S) na niskiej prędkości do 4 minut. Dodać sól i wyrabiać 6 minut na wyższej prędkości, aż do uzyskania miękkiego ciasta. Nakryć miskę z ciastem i zostawić do rośnięcia na 60-70 minut, po 30 minutach ciasto raz złożyć . w tym czasie ciasto powinno podwoić objętość
Podzielić ciasto na 8 równych częściach -około 70 gramów każda. Ukształtować z każdej okrągłą bułeczkę i układać po dwie –tak żeby się stykały brzegami, miedzy fałdkami ściereczki, zostawić do wyrośnięcia na 20 minut- ja ściereczką wyłożyłam dużą blachę do pieczenia i po położeniu bułeczek cała blachę z bułeczkami schowałam do wielkiej torebki foliowej ,żeby mi bułeczki nie wyschły
Bułeczki posmarować odrobiną oleju po wierzchu i prętem bambusowym przez środek bułeczek (przez dwie za każdym razem) zrobić przedziałek –ja robiłam grubym drutem do robótek ręcznych.
Bułeczki z powrotem ułożyć między fałdami ściereczki, przedziałkiem do spodu, zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę –ja znowu schowałam blachę z bułeczkami do torby foliowej
Rozgrzać piekarnik do 200°C (w przepisie jest 180° z termoobiegiem) i piec odwrócone bułeczki na drugą stronę (przedziałkiem do góry) 25-30minut.
Ostudzić na kratce

Kategorie przepisów