Markizy orzechowe
W ramach przygotowań do moich ukochanych Świąt Bożego Narodzenia, chciałam sprawdzić kilka przepisów na ciasteczka, które chyba najbardziej kojarzą mi się z tym miłym okresem. Nie ma jak rano wstać, w mroźny, świąteczny dzień i zacząć go od filiżanki pysznej kawy i porcji kruchych ciasteczek. Mmmmm... pyszne wspomnienia :) Dzisiaj proponuję przepis na markizy z dużą ilością orzechów - zawierają je zarówno same ciasteczka, jak i wyśmienity krem z odrobiną rumu.
Składniki na około 35 ciasteczek:
- 200 g mąki
- 50 g mielonych orzechów włoskich
- 150 g masła
- 60 g cukru pudru
- 1 małe jajko
- szczypta soli
- 50 g miękkiego masła
- 40 g cukru pudru
- 120 g mielonych orzechów lub migdałów
- 2 łyżki konfitury morelowej lub z pomarańczy
- 1 łyżka rumu/amaretto/cointreau
- połówki orzechów włoskich podprażonych w piekarniku
- odrobina gęstego lukru
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Owinąć folią i schłodzić w lodówce przez godzinę. Przygotować krem. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, wymieszać z mielonymi orzechami lub migdałami, konfiturą i alkoholem. Schłodzone ciasto rozwałkować cienko na grubość około 3 mm (ponieważ ciasto trochę się klei, najlepiej rozwałkować je między dwoma arkuszami folii spożywczej) (fot.1). Wycinać kółka o średnicy 4 cm (fot.2) i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piec w piekarniku uprzednio rozgrzanym do temp. 170ºC z termoobiegiem, przez 13-15 minut. Upieczone i wystudzone krążki posmarować przygotowanym kremem orzechowym i sklejać po dwa (fot.3). Dla ułatwienia sobie pracy krem można przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego i wyciskać niewielką ilość na połowę krążków. Na koniec na każdej markizie za pomocą lukru przyklejać połówki orzechów (fot.4).
Źródło: mysweetworld
drukuj przepis