Marchewka z ananasem

Marchewka z ananasem
Uwielbiam glazurowaną marchewkę jako dodatek do obiadu. Tym razem wypróbowałam nieco inną jej wersję – słodką dzięki ananasowi, a pikantną od imbiru. Jest bardzo, bardzo smaczna i z pewnością będę do niej wracać :)
Przepis znalazłam w książeczce „Pomysły na dania z młodymi warzywami”. Wprawdzie w listopadzie marchewka taka młoda już nie jest, ale warto ją jeść o każdej porze roku, gdyż w przeciwieństwie do np. pomidorów, nie traci aż tak bardzo na smaku ;)

Zdjęcie - Marchewka z ananasem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

MARCHEWKA Z ANANASEM
800g marchewki,
mały kawałek imbiru,
6 plastrów ananasa z puszki,
2 łyżki masła,
2 łyżki jasnego sosu sojowego,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
sól i pieprz

Marchewkę obrać i pokroić na plasterki (ja poszatkowałam na paseczki). Wrzucić do wrzącej wody i gotować 2 minuty, odcedzić. Plastry ananasa pokroić na kawałki. W rondelku stopić masło, przez chwilkę podsmażać drobno starty imbir (0,5 – 1 łyżeczki, wg uznania), następnie dodać marchewkę. Smażyć 5-7 minut, mieszając. Wlać 2 łyżki gorącej wody, sos sojowy, dodać ananasa i smażyć jeszcze 5-6 minut (najlepiej spróbować czy jest już dobra – ja na przykład lubię taką lekko chrupką). Doprawić solą i pieprze, posypać natką i wymieszać. Podawać na ciepło.

Kategorie przepisów