Marchewka po marokańsku
Do potraw w stylu arabskim większość surówek popularnych w naszej kuchni nie bardzo pasuje (wyjątkiem są surówki z kapusty pekińskiej). W takich sytuacjach warto wypróbować klasyczną marchewkową sałatkę, którą w Maroku serwuje się do wielu dań. Jej pikantno-kwaskowaty smak sprawia, że dobrze komponuje się m.in. z daniami mięsnymi. Ja przygotowałam ją jako dodatek do skrzydełek.
MARCHEWKA PO MAROKAŃSKU
500g marchewki,
2 łyżki oliwy,
1-2 łyżeczki harissy,
1 łyżka soku z cytryny,
świeże listki kolendry
Marchewki obrać i pokroić w półplasterki.
W garnku zagotować wodę, wrzucić marchewki i gotować 7-10 minut, aż nieco zmiękną. Odcedzić i wymieszać z oliwą, harissą i sokiem z cytryny. Posypać kolendrą.
Można podawać na ciepło lub na zimno (wg mnie smaczniejsza na ciepło).
(Przepis podpatrzony na BBC GoodFood)