Marchewka glazurowana z imbirem
Dziś przedstawiam coś absolutnie przepysznego. Obłędna marchewka glazurowana cukrem z imbirem, sosem sojowym i octem balsamicznym na pewno przypadnie do gustu całej rodzinie. Ja podaję ją do dań głównych i jest szał! Polecam gorąco! Tym bardziej, że jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu ?
Tym bardziej, jeśli jesteś posiadaczem Tefal Cuisine Companion, zapraszam niżej po szczegóły:)
Scroll down for recipe in English
Marchewka glazurowana z imbirem(4 porcje)
Składniki:
- 500 g marchewki, obranej i pokrojonej w grube plasterki
- 50 g masła
- 1/3 szklanki brązowego cukru
- 2 łyżki imbiru, bardzo drobno posiekanego
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 2 łyżki sosu sojowego
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Marchewkę ugotuj klasycznie lub na parze aż będzie prawie miękka.
- W rondelku wymieszaj masło, imbir, czosnek i marchewkę i gotuj na średnim ogniu, aż masło się rozpuści. Dodaj brązowy cukier, ocet, sos sojowy i pieprz.
- Gotuj, aż marchewka pokryje się gęstą glazurą i dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj marchewkę ciepłą jako dodatek do dań głównych.
Przygotowanie TCC:
- Napełnij misę do oznaczonego poziomu wodą, umieść w niej koszyczek do gotowania na parze i włóż marchewkę. Uruchom program Steam na 20 minut.
- Następnie wyjmij koszyk z marchewką, wylej wodę z misy i umieść w niej mieszadło. Przełóż do misy marchewkę i dodaj resztę składników. Uruchom program P1 na 1-2 minuty.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku i podawaj marchewki ciepłe, jako dodatek do dania głównego.
Smacznego!
English version
Sugar glazed carrot with ginger(4 servings)
Ingredients:
- 500 g carrots, peeled and cut into thick slices
- 50 g butter
- 1/3 cup brown sugar
- 2 tbsp minced ginger
- 2 cloves of garlic, minced
- 1 tbsp balsamic vinegar
- 2 tbsp soy sauce
- salt and pepper to taste
Preparation:
- Steam or boil the carrots until al dente.
- In a saucepan, combine butter, ginger, garlic and carrots and cook over medium heat until the butter is melted. Add brown sugar, vinegar, soy sauce, and pepper.
- Cook until carrots are galzed and season with salt and pepper to taste. Serve warm as a side dish.
Preparation TCC:
- In a bowl of TCC filled with 700 ml water and fitted with steaming basket add carrots and turn on Steam mode for 20 minutes.
- Next remove basket with carrots, pour out water and place stirrer in the bowl. Add carrots with the rest of ingredients and launch P1 slow cook program for 1-2 minutes.
- Season with salt and pepper to taste and serve warm.
Enjoy!