Marcepanowe pająki
Pająki, koty, duszki…, to niewątpliwie symbole halloweenowej zabawy. Ja przedstawiłam w formie deserowych ciasteczek z marcepanowymi pajączkami i kolorową cukrową posypką. Marcepanowe pająki, to pyszne ciasteczka do kawy, na deser.
Swietna zabawa zarówno dla dorosłych jak i dzieci.
Składniki na 12 szt.:
- 12 szt. ciastek okrągłych „Digestive”
- 200 g masy marcepanowej żółtej
- posypki czekoladowej
- posypki cukrowej kolorowej
- 24 szt. dropsów czekoladowych białych
- białko
Wykonanie:
- Masę marcepanową rozwałkować na grubość ok. 1 cm.
- Wyciąć koła o średnicy ciastek i koła o średnicy 2,5 cm.
- Każde ciastko posmarować cienką warstwą białka, nałożyć marcepan na ciastka.
- Małe kólka marcepanowe posmarować białkiem, obtoczyć w posypce czekoladowej i ułożyć na srodek ciastek.
- Z posypki cukrowej wykonać nóżki i lekko wbić po obu stronach.
- Czekoladowymi groszkami udekorować oczy pająka.
Smacznego ?