Marcepanowe pająki

Marcepanowe pająki

Pająki, koty, duszki…, to  niewątpliwie symbole halloweenowej zabawy. Ja przedstawiłam w formie deserowych ciasteczek z marcepanowymi pajączkami i kolorową cukrową posypką. Marcepanowe pająki, to pyszne ciasteczka do kawy, na deser.

Swietna zabawa zarówno dla dorosłych jak i dzieci.

Zdjęcie - Marcepanowe pająki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na 12 szt.:

  • 12 szt. ciastek okrągłych „Digestive”
  • 200 g masy marcepanowej żółtej
  • posypki czekoladowej
  • posypki cukrowej kolorowej
  • 24 szt. dropsów czekoladowych białych
  • białko

Zdjęcie - Marcepanowe pająki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wykonanie:

  1. Masę marcepanową rozwałkować na grubość ok. 1 cm.
  2. Wyciąć koła o średnicy ciastek i koła o średnicy 2,5 cm.
  3. Każde ciastko posmarować cienką warstwą białka, nałożyć marcepan na ciastka.
  4. Małe kólka marcepanowe posmarować białkiem, obtoczyć w posypce czekoladowej i ułożyć na srodek  ciastek.
  5. Z posypki cukrowej wykonać nóżki i lekko wbić po obu stronach.
  6. Czekoladowymi groszkami udekorować oczy pająka.

Smacznego ?

Zdjęcie - Marcepanowe pająki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów