Marcepanowe mini serniczki na spodzie z nutelli
Te mini serniczki podbiły serca moich domowników. Wszystkim, bez wyjątku, smakowały. Umiarkowanie słodkie, pachnące migdałami i marcepanem serniczki pieczone na spodzie z mieszanki ciasteczkek i nutelli. Moim zdaniem pychota. Część z nich oprószyłam gorzkim kakao a część cukrem pudrem, wszystkie udekorowałam marcepanowymi gwiazdeczkami. Przygotowanie masy jest dziecinnie proste, czasochłonne jest właściwie tylko przekładanie sera i ciasteczek do papilotek. Przepis mój własny :) Zapraszam do testowania.
Z podanych proporcji uzyskałam 18 mini serniczków. Można je podawać w papilotkach lub po ich zdjęciu (schodzą bez problemu).
Rozgrzej piekarnik do 180C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.
Najpierw przygotuj masę na spody mini serniczków.
Składniki na spód:
Nakładając masę łyżeczką wypełnij dno każdej papilotki, użyj około 2 łyżeczek masy. Spodem łyżeczki lekko ubij okruchy wyrównując powierzchnię. Odstaw na bok. Następnie przygotuj masę serową.
Składniki na masę serową:
Do misy miksera elekrycznego wrzuć ser, marcepan, cukier, mąkę zmieniaczaną, esencję waniliową i jajka. Wymieszaj pulsacyjnie tylko na tyle by składniki dobrze się połączyły i utworzyły jednolitą masę. Taką właśnie masą wypełnij papilotki prawie do samego wierzchu, można zostawić 1-2 milimetrów przerwy, aby później kakao lub cukier nie zsypywały się z serniczków.
Wstaw do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Po tym czasie wyjmij z piekarnika i zostaw do przestudzenia, najpierw na kilka minut w formie w której się piekły, następnie przełóż na jakąś deseczkę, blaszkę, tackę którą można wstawić do lodówki. Schłodzaj serniczki w lodówce przez kilkanaście minut, aby zupełnie ostygły. W międzyczasie rozwałkuj marcepan i foremkami do ciasteczek lub nożem powycinaj dekoracje. Kiedy babeczki będą już zimne można oprószyć je cukrem pudrem lub kakao i udekorować marcepanowymi gwiazdeczkami. Uwaga jednak na cukier puder, przy dłuższym przechowywaniu serniczków niestety rozpuszcza się, kakao za to pozostaje w niezmienionej formie. Pozdrawiam i życzę smacznego :)
Wydrukuj przepis
Z podanych proporcji uzyskałam 18 mini serniczków. Można je podawać w papilotkach lub po ich zdjęciu (schodzą bez problemu).
Rozgrzej piekarnik do 180C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.
Najpierw przygotuj masę na spody mini serniczków.
Składniki na spód:
- 168g ciasteczek digestives
- 90g nutelli
Nakładając masę łyżeczką wypełnij dno każdej papilotki, użyj około 2 łyżeczek masy. Spodem łyżeczki lekko ubij okruchy wyrównując powierzchnię. Odstaw na bok. Następnie przygotuj masę serową.
Składniki na masę serową:
- 750g mielonego twarogu na sernik
- 175g marcepanu + około 100g na dekorację
- 50g cukru pudru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka esencji migdałowej
- 3 jajka
Do misy miksera elekrycznego wrzuć ser, marcepan, cukier, mąkę zmieniaczaną, esencję waniliową i jajka. Wymieszaj pulsacyjnie tylko na tyle by składniki dobrze się połączyły i utworzyły jednolitą masę. Taką właśnie masą wypełnij papilotki prawie do samego wierzchu, można zostawić 1-2 milimetrów przerwy, aby później kakao lub cukier nie zsypywały się z serniczków.
Wstaw do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Po tym czasie wyjmij z piekarnika i zostaw do przestudzenia, najpierw na kilka minut w formie w której się piekły, następnie przełóż na jakąś deseczkę, blaszkę, tackę którą można wstawić do lodówki. Schłodzaj serniczki w lodówce przez kilkanaście minut, aby zupełnie ostygły. W międzyczasie rozwałkuj marcepan i foremkami do ciasteczek lub nożem powycinaj dekoracje. Kiedy babeczki będą już zimne można oprószyć je cukrem pudrem lub kakao i udekorować marcepanowymi gwiazdeczkami. Uwaga jednak na cukier puder, przy dłuższym przechowywaniu serniczków niestety rozpuszcza się, kakao za to pozostaje w niezmienionej formie. Pozdrawiam i życzę smacznego :)
Wydrukuj przepis