Marcepanowe babeczki
Zastanawiacie się zapewne co to siedzi na szczycie moich babeczek. Już spieszę z wyjaśnieniem miał to być jakiś wielkanocny ptaszek :) kurka czy kaczuszka niestety stwór bardziej przypomina coś pomiędzy wychudzoną gąską a gołąbkiem a niektórzy moi domownicy złośliwie wspominali coś o wydrze. Hmmm... cóż czasami zalicza się takie wpadki, ale za to babeczki są rewelacyjne. Puszyste lekko wilgotne spieczone z wierzchu ciasto, z małymi kawałkami marcepanu o wyraźnym migdałowym aromacie. Po prostu znikały z talerza stąd może mój pośpiech przy dekorowaniu. Polecam serdecznie na Wielkanoc i nie tylko. Przy okazji poszukiwań przepisów wielkanocnych proponuję spojrzeć na kilka innych wpisów z mojego bloga hot cross buns, czyli wielkanocne bułeczki, czy cytrynowe babeczki.
Przepis na te marcepanowe babeczki pochodzi z książki "Easy cupckaes".
Składniki na 8 babeczek:
Rozgrzej piekarnik do 190C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.
Pokrój marcepan na mniejsze kawałki lub zetrzyj na tarce o grubych okach.
Przesiej mąki i proszek do pieczenia do misy robota kuchennego. Dodaj masło, cukier, jajka, ekstrakt migdałowy i utrzyj na gładką masę. Następnie dodaj marcepan i wymieszaj.
Ciasto przełóż do papilotek tak do 3/4 wysokości.
Piecz 15 -20 minut aż ładnie wyrosną i lekko się zarumienią. Przełóż na kratkę do wystudzenia.
Udekoruj. Rozpuść w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej czekoladę i oblej wierzch każdej babeczki. Kiedy czekolada będzie już lekko zastygać przyklej dekoracje. Moje kaczuszko- kurczaczko-gołąbki powstały z marcepanu a czekoladowe jajeczka kupiłam gotowe. Na babeczki można również położyć maślany krem np z tego przepisu . Smacznego !
Przy okazji tego świątecznego wpisu chciałam życzyć wszystkim czytelnikom mojego bloga Wspaniałych Świąt Wielkanocnych :)
Wydrukuj przepis
Składniki na 8 babeczek:
- 90g mąki
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
- 1/2 łyżki proszku do pieczenia
- 90g miękkiego masła lub margaryny
- 90g drobnego cukru do wypieków
- 2 jajka w temperaturze pokojowej
- 1/2 łyżeczki migdałowego ekstraktu
- 40g marcepanu
Rozgrzej piekarnik do 190C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.
Pokrój marcepan na mniejsze kawałki lub zetrzyj na tarce o grubych okach.
Przesiej mąki i proszek do pieczenia do misy robota kuchennego. Dodaj masło, cukier, jajka, ekstrakt migdałowy i utrzyj na gładką masę. Następnie dodaj marcepan i wymieszaj.
Ciasto przełóż do papilotek tak do 3/4 wysokości.
Piecz 15 -20 minut aż ładnie wyrosną i lekko się zarumienią. Przełóż na kratkę do wystudzenia.
Udekoruj. Rozpuść w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej czekoladę i oblej wierzch każdej babeczki. Kiedy czekolada będzie już lekko zastygać przyklej dekoracje. Moje kaczuszko- kurczaczko-gołąbki powstały z marcepanu a czekoladowe jajeczka kupiłam gotowe. Na babeczki można również położyć maślany krem np z tego przepisu . Smacznego !
Przy okazji tego świątecznego wpisu chciałam życzyć wszystkim czytelnikom mojego bloga Wspaniałych Świąt Wielkanocnych :)
Wydrukuj przepis