Mangowy sernik
.
Na spód ciasta:
.
0,5 szklanki mielonych migdałów
0,5 szklanki utartych herbatników
1 łyżka cukru pudru
6 dag masła
Masło roztopić, wymieszać z pozostałymi składnikami.
Masę wyłożyć na dno foremki, wyrównać , ubić i wstawić do lodówki.
..
.
Masa z mango:
1 dojrzałe mango
2 łyżki cukru pudru
sok z połowy cytryny
30 ml wody
4 łyżeczki żelatyny
Mango obrać, miąższ odkroić z pestki, pokroić na kawałki i dokładnie zmiksować.
Żelatynę rozmoczyć w wodzie, następnie lekko podgrzać aby się rozpuściła. Najlepiej zrobić to nad kąpielą wodną.
Do mango dodać cukier, sok z cytryny, ostudzoną żelatynę i dokładnie wymieszać.
Masę mango wyłożyć na spód ciasta. wstawić do lodówki aby stężała.
.
.
Masa śmietankowo-serowa:
250 ml śmietany kremowej
4 dag cukru pudru
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki żelatyny
250 g serka mascarpone
Śmietankę zagotować, dodać do niej cukier i cukier waniliowy.
Żelatynę rozpuścić w małej ilości wody, dodać do śmietany.
Śmietanę ostudzić, dodać do mascarpone, odstawić do lodówki.
Kiedy masa śmietankowa zacznie tężeć wyłożyć ja na warstwę mango.
Ciasto wstawić do lodówki.