Mangowy sernik

Mangowy sernik
przepis:

 .

Na spód ciasta:

 .

0,5 szklanki mielonych migdałów

0,5 szklanki utartych herbatników

1 łyżka cukru pudru

6 dag masła

Masło roztopić, wymieszać z pozostałymi składnikami.

Masę wyłożyć na dno foremki, wyrównać ,  ubić i wstawić do lodówki.

 ..

 .

Masa z mango:

1 dojrzałe mango

2 łyżki cukru pudru

sok z połowy cytryny

30 ml wody

4 łyżeczki żelatyny

Mango obrać, miąższ odkroić z pestki, pokroić na kawałki i dokładnie zmiksować.

Żelatynę rozmoczyć w wodzie, następnie lekko podgrzać aby się rozpuściła. Najlepiej zrobić to nad kąpielą wodną.

Do mango dodać cukier, sok z cytryny, ostudzoną żelatynę i dokładnie wymieszać.

Masę mango wyłożyć na spód ciasta. wstawić do lodówki aby stężała.

 .

 .

Masa śmietankowo-serowa:

250 ml śmietany kremowej

4 dag cukru pudru

1 cukier waniliowy

2 łyżeczki żelatyny

250 g serka mascarpone

Śmietankę zagotować,  dodać  do niej cukier i cukier waniliowy.

Żelatynę rozpuścić w małej ilości wody, dodać do śmietany.

Śmietanę ostudzić, dodać do mascarpone, odstawić do lodówki.

Kiedy  masa śmietankowa zacznie tężeć  wyłożyć ja na warstwę mango.

Ciasto wstawić do lodówki.

Zdjęcie - Mangowy sernik - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Mangowy sernik - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Mangowy sernik - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów