Mango lassi
Publikując przepis na kokosowe lassi zapowiadałam, że wkrótce wypróbuję także najbardziej tradycyjną wersję tego indyjskiego napoju, czyli o smaku mango. Mango czekało i dojrzewało dość długo, nim znalazłam czas by go zrobić – ale dzięki temu nabrał idealnej wręcz słodyczy. Jeśli jesteście amatorami mango – nie zwlekajcie z przygotowaniem tego napoju :) Przepis znalazłam u Manjuli, ja zrobiłam go z połowy porcji.
MANGO LASSI
2 szklanki obranego i pokrojonego na kawałki mango,
1 szklanka jogurtu naturalnego,
1/2 szklanki mleka,
cukier do smaku,
1/8 łyżeczki mielonego kardamonu,
1 łyżeczka posiekanej świeżej mięty (opcjonalnie)
3 szklanki kruszonego lodu,
woda mineralna
Zmiksować razem mango, jogurt, mleko i cukier. Dodać kardamon i lód, ewentualnie posiekaną miętę. Zmiksować jeszcze raz. Dolać tyle wody, aby uzyskać konsystencję, jaka nam odpowiada.
Przelać do wysokich szklanek i udekorować miętą.