Mamo, co ty dałaś do tej zupy?!



Zdjęcie - Mamo, co ty dałaś do tej zupy?! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Jak szybko gust potrafi się zmienić! Jeszcze rok temu, na samym początku mojego blogowania, pisałam o zupie pomidorowej z prawdziwych, słodkich, dojrzałych pomidorów, którą bardzo lubimy. I lubimy nadal! Więc jakie to zmiany zaszły w naszych upodobaniach? Ano takie, że przy tamtym wpisie wspomniałam, że czasami do zupy pomidorowej dodaje się szczyptę cynamonu i że nie wyobrażam sobie, żebym mogła przełknąć coś takiego :)
Wczoraj jednak coś mnie podkusiło, aby dodać trochę cynamonu do zupy pomidorowej. I to było to! Smak nieporównywalnie lepszy niż bez cynamonu! Taka kropka nad i :)
Uczę mojego syna, aby nie mówił, że czegoś nie lubi zanim nie spróbuje, a sama tak zrobiłam. Ach ta mama!
Aby zupa różniła się trochę od codziennej pomidorówki, użyłam żółtych pomidorów, dodałam żółtą paprykę (do pomidorowej z tradycyjnych pomidorów dodaję czerwoną paprykę). Papryka nadaje zupie wspaniały smak i wzmacnia kolor. Wersja podstawowa zawiera tylko koperek i czasem grzanki. Tak robię wtedy, kiedy bezpośrednio po zupie następuje drugie danie. Jeśli natomiast mamy kilkugodzinną przerwę między pierwszym a drugim daniem, do zupy dodaje gęstą wiejską śmietanę, makaron i koperek.

Zdjęcie - Mamo, co ty dałaś do tej zupy?! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Gęsta żółta zupa pomidorowa

600 ml bulionu bez soli (ja dałam domowy wywar z włoszczyzny)
1 kg żółtych pomidorów bardzo dojrzałych
1 cebula czosnkowa (taka biała)
1 żółta papryka
1 łyżka soku z cytryny
1-2 łyżeczki cukru
1/8 - 1/4 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka soli ( lub więcej, jeśli ktoś lubi)
opcjonalnie koperek, makaron lub ryż, 150 ml gęstej śmietany

Zdjęcie - Mamo, co ty dałaś do tej zupy?! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zupa pomidorowa z wszelkimi dodatkami:)


Wywar jarzynowy przecedzić. Pomidory włożyć do wrzątku na niecałą minutę, usunąć skórki i zdrewniałe części przy szypułce. Pokroić na mniejsze części i wrzucić do wywaru. Cebulę obrać, paprykę umyć i usunąć pestki. Wszystko pokroić na nieduże części i też wrzucić do wywaru. Gotować 20 minut. Następnie całość zmiksować na gładką masę, wlać sok z cytryny, wsypać sól, cukier, cynamon i wymieszać. Można zabielić śmietaną i dodać makaron lub ryż.

Przepisy z tych kategorii

Łatwa zupa pomidorowo – paprykowa
1

Łatwa zupa pomidorowo – papryk…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Krem z pieczonych pomidorów i papryki
3

Krem z pieczonych pomidorów i…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Zupa krem pomidorowo- paprykowa
1

Zupa krem pomidorowo- paprykow…

Wszędobylskie Wszędobylskie
Wszędobylskie

Pomidorowa z czerwoną soczewicą, kuskusem i  papryką
17

Pomidorowa z czerwoną soczewic…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Zupa-krem z  marchwi
5

Zupa-krem z marchwi

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Placuszki dyniowe z przyprawami korzennymi

Placuszki dyniowe z przyprawam…

food² food²
Food Square

Przepisy z tych kategorii

Dyniowe bułeczki

Dyniowe bułeczki

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Drożdżówki - mumie - z dynią i jabłkami

Drożdżówki - mumie - z dynią i…

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Makaron po florencku

Makaron po florencku

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Surówka z kiszonych ogórków

Surówka z kiszonych ogórków

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Ryba pieczona z masłem czosnkowym czyli  domowy fast food

Ryba pieczona z masłem czosnko…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Pomidorowy pasztet  sojowy

Pomidorowy pasztet sojowy

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku